Är hunden verkligen kräsen?…

Hunden tar en snabb titt i matskålen, vänder bort huvudet och går och sätter sig i ett hörn och surar. Samma sak nästa gång maten kommer fram: blänger surt på skålen och går sedan därifrån och ser allmänt låg ut. Tredje gången tar kanske hunden ett försiktigt smakprov, den tuggar med uppdragna läppar och släpper hälften av kulorna på golvet. Fjärde gången: äter ungefär hälften av maten men utan någon som helst entusiasm.

Så då byter vi foder och då kanske det går bra ett tag, hunden äter med god aptit, men efter en tid börjar den rata även den nya maten. Och så där håller det på, tills man provat sig igenom en lång radda av fodermärken och allt verkar hopplöst.

Känns det igen?

Rådet hundägaren oftast får i det här läget, ifrån zoobutiker och andra sakkunniga är att sluta knussla med hunden, att ta bort maten efter 5 minuter och ge den ingenting emellan måltiderna. ”En hund äter när den blir hungrig.

Gudarna ska veta att jag själv i min okunskap givit många förtvivlade hundägare samma tillrättavisning under min tid som zoobutiksbiträde. Jag vill gråta när jag tänker på det.

Visst finns det hundar som av sina ytterst välmenande hussar och mattar fått lära sig, att ”om jag vägrar att äta min mat så får jag säkert en bit macka, lite leverpastej och en bit fläskkotlett, och kanske lite kakor och annat smask vid fikabordet också”.

Men verkligheten är sådan, att en hund tackar så gott som aldrig nej till mat, oavsett hur mycket annat gott den fått vid sidan om sin vanliga mat. Om den gör det kan man vara säker på att något är fel. Antingen med kosten i sig själv, eller så är hunden helt enkelt överutfodrad.

Undantagen som bekräftar regeln

Det finns dock undantag och tillfällen när även fullt friska och annars normalt matglada hundar kan matvägra.

Det kan bero på hormoner: en hanhund kan bli blockerad av att det finns löptikar i närheten och matvägra i varierande långa perioder. Tikar kan också matvägra under perioder av svallande hormoner.

En hund kan vara tillfälligt stressad, kanske av miljöombyte eller andra situationer som innebär att den normala livsrytmen rubbas. Olika individer är olika känsliga för sådana störningar.

Vissa raser verkar vara mer kräsna än andra. Jag vet hundar (bl.a. Wheaten Terrier, Westie), som efter att ägarna provat allt i foderväg (inklusive färskt foder) fortfarande är storbjudna. De äter, men bara efter visst krusande och inte med någon större entusiasm.

Så visst finns det kräsna hundar, men de hör till undantagen.

Varför matvägrar hunden?

Hundar är av naturen ganska glupska varelser, i det vilda får de kämpa för sin plats vid bytet och att äta överhuvudtaget är ingen självklarhet.

Men hundar är också kloka. De äter sällan något som är giftigt eller på något sätt skadligt för dem. Det har det biologiska urvalet sett till. Dock händer det att hundar blir förgiftade, men då handlar det oftast om något som vi människor placerat i deras väg, något som de av instinkt inte är misstänksamma mot. Råttgift är ett sådant exempel. Om en hund en gång fått i sig t.ex. råttgift så kommer den sannolikt aldrig att gå på samma sak igen.

När en hund inte vill äta sin mat beror det oftast på antingen överutfodring – hunden får för mycket mat – eller på att någon eller några ingredienser i maten ger den obehag av något slag.

En hund kan ha normal avföring, vara hyfsat pigg och ändå ha obehag i form av t.ex. magknip eller illamående. Tecknen på att hunden inte tål sin mat är inte alltid uppenbara. Det blir de först efter ett tag när de yttrar sig som t.ex. lös avföring, hudproblem, magproblem, etc.

Vi måste ta den matvägrande hunden på allvar!

Hunden försöker säga oss något, den är inte bara kräsen utan den talar om för oss att ”den här maten är inte bra för mig!” Även om vi byter foder och hunden äter det ett tag för att sedan matvägra igen, betyder inte heller detta att den är kräsen. Många kommersiella foder är snarlika i sin sammansättning. Att välja spannmålsfritt behöver inte betyda att man väljer ett bättre foder för även om spannmålsfria foder är fria från gluten så innehåller de fortfarande stärkelse som påverkar matsmältningen väl så negativt. Faktum är att de moderna fodren med höga fett- och proteinkoncentrationer många gånger innehåller mer av ingredienser som påverkar matsmältningen hos en köttätare negativt. Exempel på sådana ingredienser är potatisprotein, ärtprotein och andra baljväxtprodukter med mycket stärkelse.

Så var vi då där igen…

Det är min erfarenhet, att de flesta hundar äter foder baserat på rått kött med glupande aptit, med undantag för enstaka individer. Förändringen kommer omedelbart. Ägarna berättar om hundar som blivit som valpar på nytt, de är pigga och lyckliga, ofantligt matglada och äter som hästar. Alla irriterande småkrämpor, som rinnande ögon, förhudskatarrer, stinkande andedräkt, o.s.v. försvinner som genom ett trollslag.

Mirakel? Nej, faktiskt inte, även om det kan verka så. Det visar endast på hur viktigt det är att hunden får äta det som den av naturen är ämnad att äta och att de livsmedel som ger hunden magbesvär måste uteslutas ur kosten.

Viktigt att utesluta medicinska orsaker

Det behöver väl knappast påtalas, men jag gör det i alla fall: Givetvis är det mycket viktigt att kontakta veterinär för att utesluta medicinska orsaker till matvägran. Detta är extra viktigt om hunden som tidigare varit matglad plötsligt börjar matvägra. Det kan ju vara så att något fastnat i halsen eller att den är sjuk på något sätt.

Men om hunden verkligen är kräsen?

Om överutfodring verkligen uteslutits (se denna artikel: För mycket av det goda), om medicinska utredningar visat att allt är normalt och om hunden fått prova en kost baserad på rått kött och hunden fortfarande inte äter, ja då kan det vara så att hunden faktiskt är kräsen.

  • Prova först och främst med att ändra utfodringsmönster. Variera gärna måltidernas tidpunkter såväl som storlek. Utnyttja överraskningselementet!
  • Se till att variera kosten så att varje måltid blir en överraskning. Blanda i t.ex. mosade grönsaker, övermogen frukt om hunden gillar det, men undvik att blanda i charkprodukter (leverpastej, skinka etc.), de innehåller alltför mycket salt och tillsatser.
  • Det finns även en del örter som man kan ge hunden och som stimulerar aptiten, som t.ex. mynta eller bockhornsklöver.
  • Som en sista åtgärd, om inget av ovanstående alternativ inte givit resultat kan aptitretande och smakförhöjande pulver blandas i maten., som t.ex: hemoglobin/blodpulver, leverpulver.

Har Du frågor, behöver Du kostrådgivning: Ring!

Varma hälsningar till alla hundar, och deras människor

Anne-Li

Comments are closed.