CECS – går kramperna att bota?

CECS (Canine Epileptoid Cramping Syndrome) även kallat ”seizure disorder” eller Spike’s syndrom innebär att hunden drabbas av krampanfall av mer eller mindre svåra slag.

Första gången jag skrev om CECS var 2009 och då var syndromet mest känt bland Borderterriers. CECS kallades även för Spike’s syndrom efter den drabbade Borderterrier vars ägare gjorde syndromet känt. Sedan dess har jag stött på typiska CECS-symptom hos flera olika raser, både stora och små. Det verkar dock vara överrepresenterat hos mindre raser.

Det som är positivt är att det går att komma till rätta med symptomen. De allra flesta hundar, vars ägare kontaktat mig för råd, får ett bra liv, fritt ifrån kramper. Det är min övertygelse att CECS orsakas av felaktig kost. Med rätt kost balanseras näringsbrister och hundarna blir även fria från smärtsamma magproblem.

Läs gärna mina och andras artiklar om brister i moderna hundfoder. Och läs gärna också denna, mycket viktiga artikel: Är hunden glutenintolerant, eller?

Om du misstänker att din hund drabbats av CECS så är du välkommen att kontakta mig för råd och tips om vad du kan göra för att förbättra din hunds kost.

Hur ser kramperna ut?

Det varierar mycket mellan olika individer. Ibland kan de synliga symptomen vara så lindriga att de är svåra att upptäcka. Hunden kan plötsligt bli frånvarande och inte kontaktbar. Den kan stå med nerböjt huvud, eller vrida huvudet och ett håll och liksom frysa till is där den står. Hunden kan tillfälligt förlora kontrollen över bakbenen. Ibland ses hunden skjuta rygg eller sträcka på sig. Ibland smackar hunden och skakar på huvudet. De här, för individen, märkliga och ovanliga beteendena upprepas mer eller mindre ofta.

I de svåraste fallen kan hunden få kramper liknande ett ‘grand mal’, alltså ett större epileptiskt anfall, där hunden faller omkull i spasmer och ögonen rullar bakåt och den blir löddrig runt munnen.

Men långt ifrån alla hundar har så pass tydliga anfall att de omedelbart upptäcks. Jag har hört många olika beskrivningar på de mest diffusa och svårupptäckta symptom och konstaterar att mörkertalen på CECS-drabbade hundar förmodligen är stora.

CECS är stadigt ökande och inte mycket har hänt på behandlingsfronten.

Tyvärr verkar antalet drabbade hundar vara stadigt ökande. Utifrån alla de samtal jag får från hundägare med krampande hundar, kan jag konstatera att CECS drabbar individer av ett stort antal raser, även om det oftast handlar om mindre raser.

Jag konstaterar också att inte mycket har hänt sedan jag först skrev om CECS. Jag får veta ifrån de hundägare jag talar med, att den hjälp de får ifrån veterinärerna i stort sett handlar om symtombehandling, med anfallskontrollerande medicin och medicinering för skador på tarmen. Att man ser ett samband mellan magproblem och CECS är i och för sig ett framsteg. Det finns också numera en viss insikt hos veterinärkåren om sambandet mellan kosten och CECS. Det här borde vara positivt, men i vanlig ordning sätter man all sin tilltro till de sorgliga veterinära dietfodren. Men det är klart, för att komma längre i tanken än så krävs ett personligt engagemang och en förmåga att leta information utanför kollegiet. Och visst kan en förändrad kost, hur fel den än må vara, faktiskt ge en förbättring av symptomen. Hundägare berättar för mig att anfallen blivit färre och intervallerna mellan anfallen längre. Men ett minskat antal krampanfall anser jag inte vara acceptabelt. Den här förbättringen är skenbar och bedräglig. För även om hunden till synes verkar må bättre så är problemet endast maskerat, det har inte försvunnit. Det ligger och puttrar under ytan, som magman i en slumrande vulkan och bara väntar på att få ett explosivt utbrott. Och även om krampanfallen nu är ”under kontroll”, så kommer de kostrelaterade problemen till sist att ta ut sin tull. På ett eller annat sätt.

Jag accepterar inget annat än att kramperna helt upphör och att hunden blir 100% frisk och mår fantastiskt!

Hur lindriga symptomen än må vara; under ytan kämpar kroppen en omöjlig kamp, hunden lider och förloppet måste stoppas. Ingen hund ska behöva ha det så här! Och särskilt inte när problemen faktiskt kan förebyggas och även avhjälpas, på ett mycket enkelt sätt!

Vad beror kramperna på?

Så gott som alla de hundar med CECS jag stött på har av veterinär konstaterats lida brist på B-vitaminer, som kobalamin och folsyra.

Även brist på kalcium och magnesium och andra mineraler är vanligt.

Min teori är att kramperna, alltså CECS orsakas av näringsbrister, precis som epilepsi kan orsakas av näringsbrister:

[…] ”näringsbrist eller sjukdom som innebär störning i hjärnans ämnesomsättning” […]

Källa: Birthe Borre – Frågor & och svar om epilepsi (human)

Så vad orsakar då näringsbristerna? Jo, boven i dramat heter kommersiella foder. Och då i första hand torrfoder. Gluten och/eller stärkelse orsakar atrofier i tarmarna och det känsliga näringsupptaget drabbas.

(Läs gärna den här artikeln för fördjupning i ämnet: Är hunden glutenintolerant, eller?)

Eftersom alla kommersiella foder är helt sterila produkter så saknar de helt levande matenzymer. Och brist på matenzymer – som proteas som spjälkar protein, lipas som spjälkar fett och amylas som spjälkar stärkelse – är mycket allvarligt. Brist på enzymer är en starkt bidragande orsak till att näringsupptaget inte fungerar som det ska.

Det kan förstås finnas andra bakomliggande orsaker till kramperna, som t.ex. lever- eller njursjukdom. Men sjukdomar i lever och njurar har enligt vad jag erfar ofta sitt ursprung i en olämplig kost. Så en kostomläggning är likväl nödvändig.

Hypoglykemi (lågt blodsocker) kan också orsaka kramper. Men även här gäller, att rätt kost, fri från snabba kolhydrater, stabiliserar blodsockerkurvan.

Även sköldkörtelproblem kan orsaka kramper, men också detta är ett kostrelaterat problem.

Hur blir hunden 100% fri från kramper?

Det första och viktigaste steget är helt utesluta allt kommersiellt foder och godis och börja ge hunden riktig mat. Och vad jag menar med riktig mat framgår nog ganska klart och tydligt av innehållet i övriga artiklar på den här bloggen. Dock måste kosten alltid individanpassas. Det är mycket viktigt!

Naturliga näringstillskott behövs också. Hunden behöver vitaminer och mineraler, framför allt B-vitaminer, kalk, magnesium, zink och järn. Jag vill bara starkt poängtera att det inte räcker med att kasta på något syntetiskt multipreparat på den vanliga maten. Omställningen till riktig mat är absolut nödvändig eftersom själva innehållet i kommersiella foder orsakar näringsbrister. Och syntetiska tillskott gör lite eller ingen nytta. Alla tillskott ska vara så kallade ”whole foods” eller ”super foods” där alla näringsämnen är organiskt bundna, d.v.s. de förekommer i sitt naturliga tillstånd.

>> Läs gärna mer om skillnaden mellan naturligt och syntetiskt.

Har Du en hund som har kramper, misstänker du CECS?

Detta kan Du göra initialt för att åstadkomma en snabb förbättring:

  1. Kasta bort allt kommersiellt foder (torrfoder, burkmat, även färskfoder som innehåller potatisprotein och annan utfyllnad) samt allt godis som inte är torkade naturprodukter utan tillsatser.
  2. Köp köttfärs, t.ex. lamm eller kyckling och koka den eventuellt lätt de allra första mattillfällena. Blanda det avsvalnade köttetmed lite iskall kokt potatis och/eller sommargrönsaker (finns i frysdisken). Servera.

Observera att detta är en initial åtgärd. Det är alltså inte meningen att hunden ska leva på en så enahanda kost resten av livet. Så småningom måste variation komma in, hunden ska tillvänjas vid att äta köttet rått och vissa fodertillskott behövs. Det här är bara ett förslag på vad Du kan göra för att omedelbart förbättra situationen för hunden.

Kan hunden verkligen bli helt frisk?

Ja. Jag har sett det hända. Inte bara en gång. Inte två gånger. Inte heller fem eller tio gånger. Faktum är att jag har tappat räkningen. Ibland önskar jag att jag fört någon sorts statistik på hur många hundar jag vet som blivit helt friska, inte bara ifrån kramper, utan även ifrån alla möjliga andra problem. Bara med hjälp av rätt kost.

Har Du frågor, behöver Du kostrådgivning: Ring!

Varma hälsningar till alla hundar, och deras människor

Anne-Li