En objuden jäst

Nädå, jag har inte stavat fel – inte den här gången i alla fall.

Den här artikeln ska nämligen handla om jäst och överkänslighet mot jäst, som är ett stort problem, både bland människor och djur.

Det hade inte behövt vara ett stort problem, om det inte vore för att jäst tillsätts nästan allting. Även produkter för djur. Jäst är mycket vanligt förekommande som näringstillsats i hund- och kattfoder, både i torrfoder, blötfoder och i färskfoder. Jäst är också mycket vanligt förekommande i olika kosttillskott. Det går nästan inte att komma undan jäst. Men jag hade tänkt att slå ett slag för lite mer jästfrihet! (Pun intended.)

Jäst är en utmärkt grogrund för vitaminer, särskilt B-vitaminer. Teoretiskt sett är jäst toppen på alla vis.

Men enligt min och många andras erfarenhet, ser praktiken lite annorlunda ut. Jag har själv en hund som får häftig klåda av minsta lilla tillsats av jäst i kosten. Det blir en omedelbar reaktion: öronen blir heta, röda, illaluktande, det bits frenetiskt på tassarna och det blir ett evinnerligt kliande över mest hela kroppen. Ibland blir det även lös avföring och magsmärtor. Ett flertal kosttillskott har åkt i soporna, efter att jag genom eliminering konstaterat att det var jästen i dem som orsakade besvären.

Och min hund är långt ifrån den enda. Jag har talat med väldigt många hundägare som kommit till samma slutsatser.

Kortfakta om jäst:

När vi till vardags pratar om jäst så är det rent faktiskt släktet Saccharomyces vi pratar om. Saccharomyces är en komplex familj, med många medlemmar, som spelar olika roller, men den mest kända, den allra vanligaste i vår vardag heter Saccharomyces cerevisiae. Det är denna jästsort som återfinns i allt ifrån ölbryggning, bagerijäst, livsmedel, kosttillskott och i djurfoder.

Aktiv jäst

(bagerijäst, öljäst, bryggerijäst) finns både i färsk, torkad och flytande form. Den torkade formen av aktiv jäst har torkats i låga temperaturer och därmed behållit sin jäsningsförmåga. Aktiv jäst är rikt på B-vitaminer, mineraler och spårämnen och används flitigt som ett billigt näringstillskott i bl.a. kosttillskott, livsmedel, djurfoder.
För formens skull så nämner jag också top- och bottenfermenterande, aktiv jäst, men dessa är främst aktuella för att ge olika smaker i bryggeribranschen.

Inaktiv jäst

(näringsjäst, Bjäst) har torkats i högre temperaturer, den har behållit sitt rika innehåll av framför allt B-vitaminer men också mineraler och spårämnen, men har förlorat sin jäsningsförmåga. Den är ibland berikad med vitamin B12 ifrån en särskild bakteriekultur. Berikad, inaktiv jäst är ett populärt näringstillskott, särskilt inom veganismen, och kallas ofta för näringsjäst. Inaktiv jäst är dyrare produkt än aktiv jäst, eftersom framställningen är mer resurskrävande. Inaktiv jäst används bl.a. i kosttillskott, livsmedel, djurfoder.

Vildjäst

(Saccharomyces exiguus eller S. minor) kallas de jästsvampar som finns naturligt i naturen, både luftburna och växande på organiskt material. Genom att utnyttja jästsvamparna som finns naturligt på ytan av druvor har man sedan urminnes tider bryggt vin med hjälp av vildjäsning. Vildjäsning har också traditionellt använts för att brygga öl och för brödbak (surdeg).

Fermentering

För att åstadkomma en fermentering av ett livsmedel (en kolhydratkälla, som t.ex. spannmål, mejeriprodukter, grönsaker) måste en startkultur tillföras. Denna kultur kan bestå av endast mjölksyrabakterier eller av mjölksyrabakterier och aktiv jäst. Det är denna process man utnyttjar vid framställning av t.ex. Kefir eller surkål. När fermenteringen är avslutad är jästen uppäten av mjölksyrabakterierna. Den färdiga produkten full av bl.a. B-vitaminer och enzymer ifrån de döda jästcellerna.

Och så den riktigt elaka jästen: Candida albicans

Candida är en jästsvamp som alltid finns närvarande i kroppen på låga nivåer och som under normala förhållanden hålls under kontroll av goda mikroorganismer. Det är först när individens immunförsvar av någon anledning försvagas – t.ex. vid sjukdom och efter antibiotikabehandlingar – som candidan får en chans att växa till sig och kan orsaka jästinfesteringar/svampinfektioner. I värsta fall kan individen drabbas av kronisk candidiasis eller systemisk candidiasis, vilken kan ställa till med allt ifrån diffusa och svårtolkade symptom, till uttalade och svåra symptom och allergiska reaktioner.

Jag har skrivit en särskild artikel om candida: Candida – en dold fuling

Candidiasis eller jästallergi?

Skillnaden mellan jästallergi och candidiasis är att vid jästallergi reagerar immunförsvaret på alla sorters jäst, även de som anses vara helt oskadliga, som t.ex. den vardagligt förekommande S. Cerevisiae och oavsett om jästen är aktiv eller inaktiv. Den drabbade reagerar med mer eller mindre allvarliga, typiska allergiska reaktioner, som t.ex. utslag, klåda, irriterade slemhinnor, trötthet. Vid jästallergi förekommer oftast också symptom från magen.

Det som vanligtvis avslöjar att det istället rör sig om candidiasis är att individen frekvent drabbas av jästinfesteringar/svampinfektioner, hos hundar oftast i öronen, mellan trampdynorna, i ljumskarna. Men symptomen vid jästallergi och candidiasis kan överlappa varann och det kan därför vara svårt att veta exakt vad det rör sig om. Och egentligen kan det faktiskt kvitta, för sättet att komma tillrätta med båda diagnoserna är detsamma:

Både jästallergi och candidiasis botas med en elimineringsdiet som i stort sett ser likadan ut för både jästallergi och candidiasis. Man kan alltså med samma sorts diet bota båda diagnoserna.

Mer jästfrihet!

All jäst måste bort!

Det finns massor av information att hämta på internet om dieter lämpliga för att få bukt med candida hos människor. Och även om hundar tillhör en helt annan naturordning, så är faktiskt i detta fallet dessa människodieter applicerbara på hundar.

All svamp går också bort

Centralt i alla dessa ”anticandidadieter” är att de utesluter all jäst och all svamp. Såväl aktiv som inaktiv jäst utesluts: bryggerijäst, bagerijäst, öljäst, jästextrakt, näringsjäst. Även alla livsmedelsprodukter och kosttillskott som innehåller jäst eller minsta spår av jäst utesluts. Ja i vilken form jäst än förekommer: allt går bort. Och eftersom jäst rent faktiskt är en svamp så måste enligt anticandidadieterna även all svamp och allt som innehåller svamp också uteslutas, som t.ex. mögelost.

Många anticandidadieter utesluter även alla fermenterade produkter. Men det råder stor oenighet om huruvida fermenterade produkter är till nytta eller av ondo i en anticandidadiet. Här måste en individuell utprövning göras. Jag tror att man måste skilja på produkter som fermenterats med jäst och de som fermenterats med endast mjölksyrabakterier. Min erfarenhet är produkter som fermenterats utan jäst, som t.ex. Biosa Pet, gör stor nytta i kampen mot jästinfesteringar/svampinfektioner. De stärker de mikroorganismer som kämpar emot de dåliga och skadliga.

Vilka hundar drabbas av jästallergi eller candidiasis?

Hos en frisk individ, med starkt immunförsvar, är jästtillsatser förmodligen inget större problem. (Jag säger förmodligen, för jag vet inte om jästtillsatser i kosten faktiskt kan skapa problem även hos friska hundar.) Men en hund som av någon anledning har nedsatt immunförsvar, eller som balanserar på randen till en jästinfestering, som har ständigt upprepade svampinfektioner i t.ex. öronen, kan jästtillsatser förvärra situationen markant.

Antibiotika

Att antibiotika orsakar obalanser i mikrofloran kan vi med säkerhet konstatera. Och att vi bör undvika överanvändandet av antibiotika, dels för hälsans skull, men också för vi ska ha en chans i kampen mot multiresistenta bakterier, kan vi också konstatera.

Men hur är det då med antibiotikan som ges till de slaktdjur vi och våra hundar äter?

Man ska komma ihåg att utanför Sverige används antibiotika i livsmedelsproduktionen i betydligt högre utsträckning. Och den antibiotikan återfinns i blodet hos de djur som vi och våra hundar ska äta. Och de exakta, långsiktiga konsekvenserna av detta vet vi ännu inte säkert. Men det lilla vi vet så här långt är tillräckligt skrämmande.

Undvik därför utländskt kött i mesta möjliga mån och i synnerhet nöt, gris och fågel.

Sterila foder

Hundar som äter torrfoder eller konserverad mat är också mer utsatta. För eftersom dessa produkter är helt sterila kommer hunden följaktligen att få en utarmad tarmflora. Och när inga goda mikroorganismer finns som kan konkurrera med de onda mikroorganismerna, som t.ex. candida, ja då blir det förstås obalans.

Torrfoder och andra former av kommersiella foder innehåller dessutom ofta spannmål, gluten och stärkelse som främjar tillväxten av onda mikroorganismer.

Jag avråder från jäst i alla former!

Det finns de som varmt förespråkar jäst som näringstillskott, både för människor och djur. Jag hör inte till dem. Jag vill snarare avråda från jäst i alla former och från alla produkter som innehåller jäst. Och det baserar jag på mina egna och andras erfarenheter, men faktiskt också på rent sunt förnuft: Vilda hundars enda kontakt med jäst är den vilda jäst som finns i luften och på organiskt material. Jag anser att odlad jäst i alla former är fullständigt onaturligt för hundar, det finns andra, mycket bättre och mycket säkrare näringstillskott.

Och givetvis gäller hela den här artikeln även för katter och andra carnivora djur.

Livsmedel som bidrar till jästtillväxt hos hundar och som bör undvikas:

 • Pasta och gryn
 • Spannmål av alla slag
 • Mejeriprodukter av alla slag (inkl. A-fil och liknande)
 • All form av processad mat, som torrfoder, konserver, vakuumförpackat
 • Alla foder och kosttillskott som innehåller tillsatser av jäst

Riktig mat:

 • Muskelkött (se upp med utländskt kött som i mycket större utsträckning än svenskt kött innehåller antibiotika. Gäller särskilt nöt, gris och fågel.)
 • Nötvom, lammvom (helst utan tillsatt blod för att undvika eventuella spår av antibiotika.)
 • Organ – lever, njure, hjärta (se upp med utländskt kött som i mycket större utsträckning än svenskt kött innehåller antibiotika. Gäller särskilt nöt, gris och fågel.)
 • Ben, med eller utan kött
 • Färskt bladgrönt, som t.ex. ruccola, spenat.
 • Färsk ananas, papaya, groddar (rikt på enzymer och antioxidanter.)
 • Färska eller frysta grönsaker
 • Kokta rotgrönsaker och kål

 

Har Du frågor, behöver Du kostrådgivning: Ring!

Varma hälsningar till alla hundar, och deras människor

Anne-Li

——

Bilder:
http://www.pachd.com
http://www.secretlyhealthy.com
http://www.foodsubs.com
http://www.funscrape.com
http://notinmyfood.org
http://www.lifebutiken.se/