Klåda – ett magproblem

(Uppdaterad 2017-06-12)

Tyvärr konstaterar jag att hundars magproblem bara ökar och ökar. Jag talar dagligen med förtvivlade hundägare vars hundar lider av mer eller mindre svåra magproblem. Magproblemen har alltid sitt ursprung i en felaktig kost och beror i de allra flesta fall på antingen processade foder eller på överutfodring, eller på en kombination av båda.

Läs gärna först följande artiklar som förklarar roten till magproblemen:

Ibland är magproblem uppenbara och visar sig med tydliga symptom: diarré eller lös avföring, blod i avföringen, kräkningar, blodiga kräkningar, gula kräkningar, magkramper och buller i magen, matvägran, uppenbara tecken på att hunden har ont, hunden får ibland kramper/skakningar, etc.

Det här kan låta grymt, men de hundar som påvisar uppenbara magproblem – särskilt om det sker tidigt i livet – är de lyckligt lottade hundarna. Uppenbara magproblem kan ofta enkelt åtgärdas med rätt kost och hunden slipper utveckla den typ av hudproblem som är kostrelaterade.

Men många hundar visar inga uppenbara tecken på magproblem. Avföringen ser bra ut med normal fast form, aptiten är god, pälsen är i god kondition och hunden är pigg och glad. Dessa är de olyckligt lottade hundarna. För magproblemen finns där med största säkerhet. I alla fall hos de hundar som äter processade foder eller är överutfodrade, eller ännu värre: överutfodrade med processade foder!

Magproblemen ligger och gror under ytan i väntan på någon utlösande faktor. En sådan faktor kan var att hunden helt enkelt har kommit upp i medelåldern vilket sker – beroende på ras och storlek – mellan ca. 5–8 års ålder. Löp och dräktighet, stress och förändringar i hundens närmiljö och flock är andra utlösande faktorer.

Kanske finns redan små symptom. Såna där små irriterande saker som ibland anses vara rastypiska, som rinnande ögon, öroninflammationer, hot-spots, eller vad det nu kan vara. Ofta får hundägaren tips om olika kosttillskott som sägs hjälpa till att lösa problemen och återställa näringsobalanser, som t.ex. lite fiskolja i maten, eller tillskott av B-vitamin. Och det kanske hjälper, tillfälligt, men man glömmer bort det allra viktigaste: vilka är de bakomliggande orsakerna till näringsobalanserna?

Inga symtom är acceptabla, hur små och ”rastypiska” de än må vara. Hundägaren ska aldrig acceptera något annat än total symtomfrihet och perfekt hälsa! För även den minsta lilla irritation är ett tecken på att kroppen kämpar för att återställa obalanser och göra sig av med toxiner och överskott. Det är mycket viktigt att sådana problem åtgärdas på rätt sätt och i god tid, innan bägaren tippar över. För när den väl gör det kan man bereda sig på att spendera många timmar och många tusenlappar på veterinärkliniken. För att inte tala om allt lidande hunden får utstå.

Klåda – våra hundars nya gissel

Väldigt många hundägare som kontaktar mig har hundar som biter och slickar sig frenetiskt på tassarna, i ljumskarna, i öronen, i rumpan. Ofta är pälsen rödfärgad – ett tecken på en jästinfestering/svampinfektion. Ibland har hunden plitor, ja ibland till och med stora variga sår eller svarta skrovliga fläckar, särskilt på magen och insidan av låren.

Klåda och andra hudproblem har två huvudsakliga orsaker:

  • Gluten, stärkelse och andra klistriga substanser som orsakar näringsobalanser
  • Överutfodring – för mycket mat generellt och/eller kommersiella färskfoder eller hemmablandningar med köttråvaror som innehåller för mycket fett

I de artiklar jag länkade till i början förklaras hur tarminflammationer kan orsaka näringsobalanser och att för mycket fett och animaliskt protein i kosten kan orsaka överutfodringssymtom.

Ofta blir hundens symtom misstolkade och diagnostiserade som allergi. Men även om alla symptom verkar peka på att hunden är allergisk och även om tester faktiskt påvisar allergier, så är det frågan om sekundära allergier. Det är alltså allergier som orsakas av att den skadade tarmen släpper igenom större näringsmolekyler än vad kroppen känner igen som normalt, varpå immunförsvaret triggas till reaktion. Detta fenomen kallas för leaky gut syndrome eller läckande tarm.

Och anledningen till att jag kan uttala mig så säkert om detta är att jag har sett, otaliga gånger, hur allergiska symptom helt kan försvinna, som genom ett trollslag, bara hunden får äta en sund, naturlig och balanserad kost. Kroppen besitter en fantastisk förmåga att självläka och återställa, bara den ges rätt förutsättningar.

Men för veterinärkåren är klådan och de underliggande magproblemen diffusa och svårdiagnostiserade problem. Hunden kan uppvisa en tillfällig förbättring när enstaka näringsämnen tillförs eller om hunden sätts på ett veterinärt dietfoder. Kortison och antibiotika maskerar effektivt problemen. Men förbättringen blir ofta kortvarig och följs inte sällan av förvärrade problem och till och med nya problem. Situationen är mycket allvarlig.

Behandlingen och medicineringen vid såväl magproblem som allergiska symtom är en starkt bidragande orsak till det som till sist blir en ond cirkel av eskalerande problematik. Kortison och antibiotika påverkar balansen mellan goda och onda bakterier och även om dessa behandlingar kan vara nödvändiga initialt så gör de vid utdragen användning mer skada än nytta. Symtombehandling botar inte. Symtombehandling löser heller inga problem – den bara maskerar dem.

Jag vet – och jag har full förståelse för – att många hundägare inte orkar se sina hundar lida. Men tyvärr avlivas många hundar helt i onödan, eftersom problemen i de allra flesta fall går att komma tillrätta med. Men om ingen förändring görs i kosten så finns ju roten till problemen kvar och förvärras hela tiden och till sist är det faktiskt fråga om att göra slut på hundens lidande.

Kosten – den viktigaste förutsättningen för hälsa

Kroppens naturliga läge, det som den alltid strävar efter, är att vara frisk och i balans. För att uppnå optimal hälsa och balans behöver kroppen rätt förutsättningar. Vi kan inte förvänta oss att kroppen ska vara frisk om kosten är sjuk. Därför är en naturlig och balanserad kost en självklar förutsättning för hälsa och balans.

För de hundar som tidigt visar tydliga tecken på magproblem är lösningen ganska enkel: man gör en omställning till en naturlig och oprocessad kost som förutom att göra slut på magproblemen, även kommer att förhindra att hudproblem och klåda uppkommer i framtiden. Man har så att säga, stämt i bäcken.

För de hundar som börjat klia sig eller har andra hudproblem kan det bli en lång och jobbig resa mot förbättring. Men lösningen är likväl densamma: en naturlig och oprocessad och väl balanserad kost. Hos vissa hundar kvarstår klådan en god tid efter kostomläggningen och det hela kan kännas ganska hopplöst. Det är viktigt att INTE GE UPP! Det finns så gott som alltid en lösning, ytterst få fall är hopplösa. Det gäller bara att hitta en kost som passar individen.

Men kostomläggningen är absolut nödvändig. Det finns ingen hållbar quick-fix, inga genvägar. Rätt kost är det allra viktigaste!

När vi ger kroppen rätt förutsättningar börjar den rena sig själv genom att eliminera toxiner och slaggprodukter – en utrensningsprocess påbörjas. Kroppens största elimineringsorgan är huden. Därför är det ganska naturligt att klåda och andra hudproblem kan förvärras under utrensningsprocessen. De bör dock fasa ut och försvinna efter ca. en vecka. Om ingen förbättring sker är det ett tecken på att kosten inte är rätt balanserad. Ofta handlar det om att de köttråvaror man använder är för feta, eller så innehåller kosten några av de ämnen som orsakar de flesta tarminflammationer, till exempel gluten eller stärkelse.

Se upp med överutfodring!

Både vargar och hundar frodas på betydligt mindre mängd animalier än vad man skulle kunna tro. Både vargen och den domesticerade kusinen hunden är sanna överlevare som genom sin otroliga förmåga att anpassa sig klarar de uslaste och magraste förhållanden. Den opportunistiska vargen lärde sig tidigt att i människans närhet finns mat att hämta, och idag överlever gathundarna på sopor i storstädernas slum. Och det är just anpassningsförmågan som gjort vargen så framgångsrik som art och som gjort att hunden överlevt i människans närhet, trots att vi i stort sett tagit ifrån den möjligheten att söka sin egen föda.

Missförstå mig inte, detta betyder inte att det därmed är okey att ge hunden torrfoder eller annan processad skräpmat. Hundar är fortfarande lika känsliga för klistriga substanser som gluten och stärkelse och processad mat innehåller varken levande enzymer eller naturlig bakterieflora. Det betyder bara att vi om vi vill efterlikna vargens diet får vi absolut inte överutfodra hundarna. Vi kan inte mata normalaktiva hundar med 2–3 stadiga köttmåltider varje dag. För förr eller senare tippar lasset, botten faller ur, måttet är rågat – ja använd vilket idiomatiskt uttryck som helst, kontentan är att det tar en ände med förskräckelse.

Vad gör man då när det kliar?

Några tips:

  • Håll rent, men undvik bad i mesta möjliga mån. Måste hunden badas används t.ex. neemschampo eller något annat milt schampo med naturliga ingredienser. Undvik alltid produkter med SLS, silikoner och konserveringsmedel..
  • Tvätta lokalt på drabbade områden med t.ex. 3%-ig väteperoxid eller silvervatten. Avkok på ringblomma, aloeveragel, neempuder har en lugnande och antiseptisk verkan.
  • Eventuellt kan svårt drabbade områden behandlas med Fuciderm salva (innehåller kortison och fusidinsyra) som fås hos veterinär.
  • Klåda i ytteröra eller andra mer fuktiga områden (inte såriga!) lindras med neempuder, thornit öronpuder (finns i zoobutiker) eller Oti Currant (veterinnärer).
  • Och kanske viktigast av allt: Återställ balansen i bakteriefloran, såväl invärtes som utvärtes på kliande områden med Biosa Pet.

Har Du frågor, behöver Du kostrådgivning: Ring!

Varma hälsningar till alla hundar, och deras människor

Anne-Li