Bilåkning – njutning eller mardröm

(Denna artikel innehåller produktlänkar.)

Dagens artikel blir kort och koncis. Den är egentligen en kort fortsättning på en av fjolårets artiklar här på bloggen: Hundmat på resan, där jag tipsar om hur man löser matsituationen under extraordinära omständigheter.

Så här inför Påsk, och nu när våren kommer igång på allvar, är det många hundar som ska ut och åka bil – något som tyvärr inte är lika trevligt för alla hundar. Det kan till och med innebära en smärre mardröm för vissa. I den här artikeln vill jag tipsa om vad som kan hjälpa till att göra bilåkandet lite mer positivt.

Åksjuka

Många hundar blir åksjuka. De dreglar och kräks och mår allmänt pyton. Mot illamående kan faktiskt ingefära ge god hjälp.

Vänj helst hunden vid ingefära i god tid före resan. Börja med små doser och öka succesivt.  Gör gärna några ”provåk” i bilen och anpassa doseringen efter hand. Har man inte tid att fasa in ingefära så kör man helt enkelt igång direkt. Blanda ingefäran med maten.

Dosering ingefära till hund & katt

Vikt Pulver Te Kapslar/tabletter Tinktur Rå rot, finriven/mald
½ – 5 kg En liten nypa – 1/8 tsk per dag Knappt ½ dl, 1 – 3 ggr/dag ½ kapsel/tablett, 1 – 3 ggr/dag 1 – 3 droppar,
2 – 3 ggr/dag
¼ tsk, 2 ggr/dag
5 – 9 kg 1 större nypa – ¼ tsk per dag ½ dl,
1 – 3 ggr/dag
½ – 1 kapsel/tablett,
1 – 3 ggr/dag
3 – 5 droppar,
2 – 3 ggr/dag
¼ – ½ tsk, 2 ggr/dag
10 – 24 kg 2 nypor – 1 tsk per dag 1¼ – 1½ dl,
1 – 3 ggr/dag
1 – 2 kapsel/tablett,
2 – 3 ggr/dag
5 – 10 droppar,
2-3 ggr/dag
½ – ¾ tsk, 2 ggr/dag
25 – 45 kg 2 nypor – 2 tsk per dag 1½ – 2 dl,
1 – 3 ggr/dag
1 – 2 kapsel/tablett,
3 – 4 ggr/dag
20 droppar, 2 – 3 ggr/dag ¾ – 1 tsk, 2 ggr/dag
Över 45 kg Upp till 1 msk per dag Upp till 2½ dl 1 – 3 ggr/dag Samma dos som för vuxen människa Samma dos som för vuxen människa Upp till 2 tsk, 2 ggr/dag

Stort tack till Ottawa Valley Dog Whisperer  och Dog Cancer Blog för dessa riktlinjer.

Stress

Det är vanligt att hundar upplever stress och oro vid bilåkning. Alla ni som har upplevt det med egen hund vad jag pratar om; hur hemskt det är att se hunden flämta, dregla och gnälla av ångest. Och jag vet att ni redan har provat allt:

  • Träning med små korta resor med något positivt i slutet.
  • Bur som är täckt så att hunden inte ser ut.
  • Stanna ofta och rasta.

När ingenting av ovanstående hjälper, utan hunden fortfarande blir stressad, ja då får man ta till lugnande preparat. För hunden måste bli lugn! Att uppleva den där hemska stressen tar hårt på energikontot och hunden lider.

Det finns flera olika lugnande preparat på marknaden, både receptbelagda och inte receptbelagda. Kanske vet du precis vad som fungerar för din hund? Jag har inte testat några av dem och kan därför inte uttala mig. Det enda jag egentligen har testat på egna hundar, är vår egen produkt HundApoteket® LUGN & RO. Jag får mycket positiv feedback från andra som provat på sina hundar, och det är min förhoppning att det ska fungera för Din hund också.

LUGN & RO är en örtblandning som enkelt blandas med maten och som ger hunden sinnesfrid, utan att göra den dåsig eller slö. Inför resan eller inför någon annan jobbig situation kan dosen dubblas för att riktigt boosta effekten av örterna. Sedan kan man gå ner till en lägre underhållsdos. LUGN & RO kan både ges tillfälligt eller som en mer långvarig behandling för hundar som alltid har en hög stressnivå.

Tips: Kombinera gärna LUGN & RO med ingefära för att effektivt motverka både stress och illamående.

Homeopati

Jag rekommenderar varmt att ta kontakt med en duktig homeopat. Det finns flera olika behandlingar att ta till som har god effekt på både stress och illamående i samband med bilåkning. Homeopaten kan ordinera medel utifrån just Din hunds individuella behov. Till skillnad från vanliga läkemedel, är homeopatmedel är utan biverkningar och riskfria att ge.

Varma hälsningar till alla hundar, och deras människor

Anne-Li


Information om marknadsföring:

Denna artikel innehåller marknadsföring av produkter från Naturbalans.