Boken

En bok om kostens betydelse för hundens hälsa

Boken är på 140 sidor och innehåller allt hundägaren behöver veta för att göra egen hundmat.

NYHET! Ladda ner bilagan till boken här: Felsökning och hälsotips

Köp boken i Naturbalans Butik (öppnas i nytt fönster)

Har Du butik, kennel eller annan verksamhet, vill Du kanske kunna erbjuda Dina kunder eller valpköpare boken? Då ska Du kontakta mig för att få en offert. Skicka ett e-mail till info[@]naturbalans.se

Utdrag ur boken

De kommersiella fodren blir bättre och bättre, åtminstone om man ska tro tillverkarna. Hur kan det komma sig att veterinärernas väntrum fylls av hundar som lider av samma sjukdomar som sedan länge drabbar människor?

Cancer, diabetes, tand- och tandköttssjukdomar, allergiska symtom, eksem, klåda, magtarmsjukdomar, skelettsjukdomar, epilepsi och kramper, övervikt/undervikt…

Om de moderna fodren är så bra, varför blir inte hundarna friskare och friskare, istället för sjukare och sjukare?

Tanken med boken är att på ett rakt och lättförståeligt sätt förklara för hundägaren hur man genom att avstå från processade foder för att istället ge hunden en naturlig och sund hemmagjord kost, faktiskt kan förbättra hundens hälsa, både på kort och på lång sikt och hur man samtidigt som man skonar hunden från onödigt lidande, även sparar åtskilliga tusenlappar i veterinärkostnader.
Det är viktigt att hundägaren blir medveten om hur foderindustrin har förvandlat något som borde vara uppenbart, enkelt och okomplicerat till att vara något oerhört avancerat, komplicerat och rent av skrämmande. Idag är många hundägare så rädda för att göra fel att blotta tanken på att ta över ansvaret för hundens mat känns helt otänkbar. Man förlitar sig hellre på en cynisk och profithungrig miljardindustri som gnuggar händerna i förtjusning och cashar in enorma vinster.

Nu får det vara nog, det är dags att förändra! Det är alla hundars självklara rättighet att få äta en naturlig, näringsrik kost, en kost som baseras på hundens biologi.

För vad ger oss människor för rätt att försöka läxa upp och tillrättavisa naturen? Vi har kommit långt i vårt storhetsvansinne när vi tror oss kunna utmana naturens egen strategi med våra vetenskapsbaserade matsubstitut. Vi behöver istället lära oss är att lita på naturen som redan har alla svar. Naturen är fantastisk, naturen är intelligent, naturen vet bäst, naturen har tagit miljoner år på sig för att utarbeta sin briljanta strategi – allt hänger samman, allt hör ihop. Naturen skriker på uppmärksamhet, vi behöver bara stanna upp och lyssna…

Vi är vad vi äter

Hur många gånger ha vi inte hört uttrycket? Det börjar låta lite slitet. Men förstår vi egentligen den djupa innebörden i det, hur sant det faktiskt är, även för våra hundar?
Hur viktig kosten är för hälsan kan inte nog understrykas. Inget är viktigare. Kosten är helt avgörande. Med rätt kost kan vi inte bara minska antalet besök hos veterinären, vi kan faktiskt helt slippa dem.

Är hunden en varg

Hur ligger det egentligen till? Vad är sanningen? Är vargen verkligen den proteinslukande köttkvarn som den ibland framställs som, eller får köttandelen i kosten ge vika för mer vegetabilier än vi kanske trodde? Låt oss försöka reda ut begreppen genom att studera de fakta vi har om vargen.

Riktig mat

Att ge hunden riktig mat innebär att man helt enkelt slutar att ge hunden processad mat. Riktig mat består av riktiga råvaror. Riktiga råvaror känns lätt igen för de behöver ingen innehållsdeklaration.
Det finns flera olika ideologier och teorier om vilken som är den optimala kosten för hunden och de flesta hundägare har säker hört talas om begrepp som BARF eller prey model. Jag tänker inte bry mig så mycket om någon särskild ideologi i den här boken. Jag tänker istället fokusera på det som är allra viktigast, nämligen att få hundägaren att överge kommersiella foderblandningar för att istället själv sätta samman hundens måltider med bra råvaror.

Vågar man verkligen?

Hundägarnas rädsla för att göra fel är i princip är helt ogrundad. Det är dags att avdramatisera det hela och inse att så länge vi använder bra råvaror är det svårt att misslyckas. Kom ihåg, att fröet till rädslan för att avstå från kommersiella foder har planterats i oss alla av fodertillverkarna och av de som låter sig sponsras av dem. Det är de som har allt att vinna på hundägarnas rädsla. Det är också de som har allt att förlora på att hundägarna återtar kontrollen och slutar vara rädda.

En sorts föda i taget

Konceptet med sammansatta måltider har skapats av foderindustrin. Inget vilt djur äter någonsin ”kompletta och balanserade” måltider, det där är rent nonsens. I naturen finns inget livsmedelsverk och ingen tallriksmodell. Istället äter vargar och alla andra vilda djur en kost som är balanserad över betydligt längre perioder.

Viktigt med variation

Aminosyra- och näringsprofiler liksom fetthalt skiljer sig åt mellan olika djurslag, därför är det viktigt att variera för att bredda näringsbasen.
Animalier är inte bara muskelkött, det är viktigt att komma ihåg. Alla delar av djuret kan ges. Ja faktum är att hunden behöver alla delar av djuret, även de delar som för oss människor kan tyckas vara lite småäckliga.
Förutom muskelkött behöver hunden även organ, brosk, ben. Andra delar av djuret, som senor, bindväv, tunga, ögon, hjärna, blod bör också ingå i kosten.