Candida – en dold fuling

Utslag, klåda, hotspots, öroninflammationer, eksem, torr och mjällig hud, fet hud, dålig pälsväxt, kraftig fällning, trötthet, dålig aptit, övervikt, nervositet, ångest, aggressivitet, allergier, återkommande infektioner, dålig andedräkt, diarré, kräkningar, magkatarr, irriterad tarm, gaser, återkommande inflammationer i analkörtlar, återkommande blåskatarrer och urinvägsinfektioner, vaginala infektioner, förhudskatarr, ledvärk, artros, hosta, klåda i ansiktet, rinnande näsa och/eller ögon… 

Visste Du att alla dessa symptom KAN bero på en överväxt av candida – en candidiasis?

Vad är candida?

Normalt är tjocktarmen värd för en balanserad, välgörande mikroflora, bestående av miljoner mikroorganismer varav några är välkända som laktobakterier (mjölksyrabakterier).

Candida albicans (Wikipedia: albicans = “av den ungefärliga betydelsen; liten vit, vitaktig, gråblek”) är en jästsvamp som också den förekommer naturligt i tarmens mikroflora.

Candidan hålls normalt i schack av laktobakterierna och dessa existerar alltså i en naturlig balans, ända tills något inträffar som rubbar balansen. Candida behöver inte alltid utgöra en ensam faktor för sjukdomsutbrott, men den är en en opportunistisk rackare: Candida provocerar sjukdom hos den individ vars immunförsvar är försvagat. Bakomliggande orsaker för tillväxt av candida kan vara cancer, hypotyreos (underproducerande sköldkörtel) eller långvarigt / upprepade intag av antibiotika eller kortison.

Candidiasis

Candida har en stark förmåga att klistra sig fast vid slemmiga ytor och när den satt sig fast bildar den en grogrund för candidiasis – en jästinfektion, eller som det mera vardagligt kallas: en svampinfektion. Den utsöndrar ett enzym som rubbar membranens integritet och orsakar en dysfunktion. Den utsöndrar också toxiner (gifter) som aktiverar immunförsvaret, överbelastar levern och som sedan lagrar sig i kroppens vävnader.

3 olika typer av infektioner

Det finns tre olika typer av svampinfektioner:

  • Ytliga (vanligast) – karakteriseras av inflammation i vävnadsstrukturen, t.ex: hud; gastrointestinala; svalg; övre och nedre andningsvägar.
  • Lokalt invasiva – t.ex: lunginflammation; blåskatarr; esophagit (halsbränna – inflammerad matstrupe); ulcerationer (sår) i tarmar, andningsvägar, genitalier.
  • Systemiska – en invasiv infektion kategoriserad av skador på hjärta, njure, lever mjälte, lunga, hjärna eller andra organ.

Flera saker måste tas hänsyn till vid candidiasis:

  • Inflammationer måste behandlas.
  • Mikrofloran måste balanseras för att hålla candidan i schack.
  • Immunförsvaret måste stärkas vilket minskar candidans chanser att få fäste.
  • Antibiotika, steroider (kortison) och andra immunförsvagande läkemedel såväl som intaget av socker / snabba kolhydrater måste kraftigt reduceras.
  • Näringsbrister och obalanser som kommersiella foder orsakar måste åtgärdas.
  • Leverns funktion måste optimeras för att öka förmågan att filtrera toxiner.

Många utav de symptom som framträder vid candidiasis kan även orsakas av hypotyreos (underproducerande sköldkörtel) och det rekommenderas därför att alltid låta veterinär kontrollera sköldkörtelfunktionen genom blodprov. Kom ihåg att upplysa veterinären om tidigare medicinering eftersom vissa läkemedel kan påverka testerna.

Antibiotika slår ut allt, utom candida.

De goda bakterierna som lever på tarmarnas innerväggar är nyttiga, oskadliga och nödvändiga för att upprätthålla balansen. Dessa mikroorganismer utgör ett skydd mot att sjukdomsframkallande bakterier får fäste, som t.ex. salmonella och shigella. När antibiotika tas mot en infektion så dödas inte endast de dåliga bakterierna som orsakat infektionen utan även de goda bakterierna slås ut. Jästsvampen candida påverkas däremot inte av antibiotika. därför är det, efter en antibiotikabehandling, fritt fram för denna fuling att ta över. Och nu kan den jobba ostört, utan att behöva strida emot de goda bakterierna. Allt eftersom svampinfektionen invaderar nya områden i kroppen förskansar den sig och den fortsätter outtröttligt sin frammarsch så länge inget stoppar den.

Vi vet alla hur viktigt det är med antibiotikabehandling vid en allvarlig infektion. Men faktum är, att det är en allvarlig bieffekt att hela livsviktiga mikrofloran slås ut. Det är här som problemen börjar. Candidan går igenom cykler av överväxt, då toxiner frigörs genom hela systemet och orsakar otaliga, varierande och svårtolkade symptom. Candida producerar ett flertal giftiga kemikalier som dödar de resterande goda bakterierna och förhindrar deras återtillväxt. Detta tillåter svampinfektionen att stanna kvar och försöka sig. De kemikalier som candida producerar inkluderar toxisk alkohol, aceton och nervgiftet svavelväte. Dessa kemikalier verkar sövande, sänker hjärnverksamheten och kan orsaka kronisk trötthet.

Vilka är symptomen?

Inte sällan blir symptomen på candidiasis feldiagnostiserade som allergier då vanliga symptom är utslag eller rodnader på tassar, ansikte / nos, öron, i armhålor, underbuk eller genitalier. Andra vanliga symptom är återkommande öroninflammationer, infektioner i ögon, samt blåskatarr och urinvägsinfektioner.

Candidiais kan också kännetecknas av trötthet, letargi (mental slöhet), stelhet och ledvärk. Djuret kan få intensiv klåda vilket leder till ihärdigt kliande, bitande och håravfall. Symptomen kan inkludera hudproblem som svartnande, förhårdad hud, torr mjällig hud eller fet päls med “grynig” hud.

Efterhand som tillståndet förvärras kan en illaluktande, jästliknande doft bildas.

Expert på att ducka

En svampinfektion är expert på att ducka, den är motståndskraftig och undviker effektivt kroppens immunförsvar. Kroppen svarar med att generera inflammation som verkar som en försvarsmur emot svampen. I normala fall läker kroppens immunförsvar en inflammation, men en candidatillväxt står emot immunförsvaret. När dessa immunceller cirkulerar och finner svampangrepp på andra ställen, exempelvis på huden, så startar de nya inflammationer. Och resultatet upprepas i en ond cirkel; immunförsvaret rår inte på candidan – inflammationen kvarstår och leder till kronisk inflammation på huden. Det finns många olika namn för sådana hudinflammationer, både hos människa och hund, allt från eksem till psoriasis. I mage och tarmar kan sådana kroniska inflammationer utvecklas till IBD (Inflammatory Bowel Disease) som t.ex. Chron’s sjukdom och ulcerös kolit.

Vissa djur visar acne-liknande dermatit där huden kan vara våt med var som förvärras av bitande och kliande och som slutligen resulterar i pyoderma (gulbruna, feta mjäll som klistrar fast vid hårrötterna) eller seborrhea (torr, mjällig hud). I båda fallen ackompanjeras ofta hudproblemen av en jästliknande lukt.

Till motattack mot candidan!

För att komma tillrätta med en candidiasis rekommenderas följande åtgärder:

  • Ge djuret riktig mat – undvik alla kommersiella foder och blanda egen hundmat.
  • Behandla insidan – avgifta / rensa ut kroppen.
  • Behandla utsidan – lindra klåda, sår och utslag.
  • Återinrätta de goda bakterierna så att de kan tränga undan candidan och stärka immunförsvaret.

Behandlingsmedel:

  • Rätt kost består av animalier med låg fetthalt och olika kolhydratkällor (se bok och bilaga för tips på ingredienser).
  • Ge utrensande örter, som t.ex HundApoteket® Rensa Ut*.
  • Behandla utvärtes med t.ex. Neempuder Hund & Katt*, Neem Hundsalva*, Neem Hundspray*, kolloidalt silver*, Aloevera gel*.
  • Stärk mikroflora och immunförsvar med ofiltrerad äppelcidervinäger eller probiotika*.

(* = produkter tillgängliga i Naturbalans Butik.)

UNDVIK JÄST!

Mycket viktigt vid en anti-candidakur är att till varje pris undvika alla foder och fodertillskott som innehåller jäst.

Sammanfattning:

Om din hund (eller katt, eller du själv för den delen) lider av diffusa, återkommande problem enligt ovan, som efter veterinärs konsultation inte kunnat avhjälpas, ja då kan det vara candida som spökar. Jag poängterar förstås starkt att veterinär alltid bör uppsökas och alla alternativ uttömmas innan man sätter in naturmedel. Alla andra sjukdomar måste först uteslutas! Men om djuret inte diagnostiseras, om inga brister kan påvisas, om inga läkemedel hjälper, ja då är det nog dags att prova en “anti-candidakur.

Jag vill även tillägga, att även om Ditt djur INTE uppvisar några tydliga symptom, så är kuren mot candida en allmän hälsoåtgärd som kan förebygga och även lindra de problem som inte redan blivit uppenbara.

Till sist, kom ihåg:

Om djuret ätit antibiotika eller gått på kortison eller fått annan medicinering: ta det säkra före det osäkra och stärk bakterieflora och immunförsvar med probiotika – det skadar aldrig!

Varma hälsningar till alla hundar, och deras människor

Anne-Li

Bilder:
organiclifestylemagazine.com
https://en.wikipedia.org/wiki/Candidiasis