Dessa fästingar!

(Denna artikel innehåller produktlänkar.)

(Detta är en nypublicering av ett äldre inlägg. Av någon anledning kunde det tidigare inlägget inte längre visas.)

Inför varje säsong får jag massor av frågor från förtvivlade och oroliga hundägare om hur man på bästa sätt tacklar fästingplågan. Uppriktigt sagt har jag faktiskt ingen aning. Jag är lika förtvivlad och orolig som alla andra hundägare (och andra djurägare också). Läget är minst sagt desperat.

Som hundägare måste vi inte bara oroa oss för fästingburna sjukdomar, vi måste också oroa oss för gifterna i de fästingmedel som erbjuds. Jag har full förståelse för det frestande i att sätta på hunden ett halsband eller ge den några droppar i nacken och så gott som helt slippa ha de äckliga krypen krälande i hundens päls. Jag kan också förstå det kanske ännu mer frestande i att ge hunden en tablett och glömma bort alltihop. Men det man måste ha klart för sig är, att om hunden inte har giftet i pälsen, så har den det i blodomloppet istället.

Utan gift – ingen effekt

Både utvärtes och invärtes preparat innehåller medel som dödar insekter – så kallade insekticider. I tabletter som till exempel Bravecto® ingår även parasiticider (som dödar parasiter). Bland de medel som används kan bland annat pyretroider[1], neurotoxiner (nervgift)[2] och Isoxazoline[3] nämnas.

Dramatiska, svåra och ibland dödliga biverkningar av har av hundägare länkats till produkter som Scalibor® (verksamt ämne deltametrin), Bravecto® och NexGard® (verksamt ämne afoxolaner). Även så kallade spot-on-preparat som Frontline (verksamt ämne fipronil) har rapporterats ge svåra biverkningar. Tillverkarna av nämnda produkter vill dock inte kännas vid detta utan hänvisar till studier som bevisar produkternas säkerhet.

Veterinär Dr. Cathy Alinovi DVM poängterar i en artikel[4] att tillverkarna av Bravecto® utfört sin säkerhetsstudie på endast 32 hundar. I en motsvarande studie av läkemedel för människor krävs att minst 60 individer testats för att säkert kunna upptäcka alla eventuella biverkningar.

“[…]Apparently, pet products do not undergo the same scrutiny during testing as human products, even though the majority of pet owners feel their pets are part of the family!”

– Dr. Cathy Alinovi DVM

Många hundägare resonerar – fullt förståeligt – att man hellre tar den lilla risken med biverkningar, än den förhållandevis stora risken att hunden ska drabbas av en fästingburen sjukdom. Det är verkligen inget lätt beslut vi hundägare ställs inför.

Och om man väljer läkemedelsklassade fästingpreparat, ska man då välja halsband, droppar eller tabletter?

Fördelen med halsband är att om hunden drabbas av biverkningar kan halsbandet tas av och hunden hämtar sig ofta ganska snabbt. Biverkningar av spot-on-preparat är svårare att avhjälpa men avtar genom att bada hunden. Nackdelen med halsband och spot-on-preparat är att hunden lever med ett gift i pälsen vars biverkningar även drabbar omgivningen – såväl människor som miljö.

Fördelen med tablett är att ingen annan än hunden drabbas av biverkningar, i alla fall inte direkt. Nackdelen är att när väl giftet kommit in i blodomlopp och vävnadsvätskor är det där för att stanna under lång tid. Eventuella biverkningar är därför inte så enkla att avhjälpa. En annan sak man bör vara medveten om är att en tablett som Bravecto® eller NexGard® inte har någon repellerande (frånstötande) effekt. Hunden är alltså fortfarande lika attraktiv som värddjur och kommer alltså fortfarande att ha fästingar i pälsen, som inte dör förrän de väl har bitit och suttit ett bra tag. Alltså finns fortfarande risk för att fästingen faktiskt hinner överföra någon av de fruktade sjukdomarna.

Det finns en uppsjö av andra olika utvärtes fästingmedel på marknaden, både i form av halsband och sprayer. Inget av dessa har naturliga ingredienser utan baseras på ämnen som icaridin, DEET (dietyltoluamid) och ethyl butylacetylaminopropionate.

Finns det giftfria alternativ?

De flesta hundägare kommer säkert ihåg de gamla hederliga fästing- och lopphalsbanden med örter och citronella som tidigare såldes i zoobutikerna. Det fanns även sprayer med samma koncept. Dessa förbjöds genom ett EU-direktiv – jag vill minnas att det var runt 2010. Citronella är, trots sitt naturliga ursprung, inte helt harmlös. På huden kan den orsaka allergiska reaktioner och fall av lungskador orsakade av inandning har rapporterats. ­

Numera krävs vetenskapliga studier som bevisar ett repellerande preparats ofarlighet och effekt. Det finns också krav på tillstånd och godkännande från Kemikalieinspektionen. Citronella är ett av de naturliga växtämnen som inte längre får användas i repellerande syfte. Däremot finns numera ett ämne – p-mentan.3,8-diol (PMD) – som är utvunnet och isolerat ur citroneukalyptus, som avger samma starka doft som ursprungsväxten, men som ändå inte är detsamma som ursprungsväxten… människan vet verkligen hur man komplicerar saker och ting. PMD är den enda naturliga aktiva ingrediens som är tillåten som utvärtes insektsrepellent inom EU. PMD ingår bland annat i PetWise/HorseWise som säljs av Imazo AB.

Det finns många effektiva, naturliga, giftfria och helt ofarliga alternativ, men dessa är förbjudna att marknadsföra och sälja som fästingmedel.

Men det går bra om man ska äta det

Så länge som en produkt ska förtäras är den tillåten att marknadsföra och säljas som repellerande. Det finns alltså inga restriktioner för insektsrepellerande medel som ska ätas som fodertillskott, under förutsättning att produkten endast innehåller EU-godkända fodermedel och tillsatser och är märkt enligt regelverket – alltså exakt samma regler som gäller för alla foderprodukter som släpps på marknaden. Däremot är det inte tillåtet att göra hälsopåståenden eller andra påståenden om en produkt utan att kunna styrka påståendena med studier.

Det finns många olika fästingmedel i form av fodertillskott på marknaden. Jag har själv ett sådant i mitt sortiment som heter NIX TIX. NIX TIX är ett fodertillskott med ingredienser som har lång traditionell användning mot blodsugande insekter. Jag påstår inte att det repellerar eller eliminerar fästingproblemet, jag påstår bara att det kan hjälpa mot blodsugande insekter.

Jag har ärligt talat inte testat något av alla de andra invärtes produkter som finns och kan därför inte uttala mig om dem. Jag har alltid komponerat mina egna fodertillskott – det var så NIX TIX kom till.

Gör-det-själv-fästingmedel

Ett invärtes preparat kan ge bra skydd, men vid hårt fästingtryck bör det kompletteras med ett utvärtes preparat.

I kampen mot fästingarna har jag själv provat lite av varje. Jag tänkte ta upp några tips på vad man kan använda sig av för att skapa eget fästingmedel. Flera av alternativen är tips från andra hundägare som jag inte alltid själv testat, men alla tips mottages tacksamt, eller hur?

Först lite kort om fästingar:

Fästingar (parasitic arachnids) är parasiter som uteslutande lever på blod. Och trots vår avsky mot dem är de en viktig del av naturens kretslopp, precis som alla andra varelser i naturen. Förutom att vara mat åt fåglar, är det faktiskt fästingarnas förmåga att sprida sjukdomar som är deras viktigaste funktion – de hjälper helt enkelt till att förhindra överpopulation.

Fästingar har alltid funnits men deras förekomst har ökat med åren. Man pratar om flera olika anledningar till detta men den huvudsakliga bakomliggande orsaken anses vara varmare klimat.

Fästingen finner en hög punkt i vegetationen där den klättrar upp och sätter sig att vänta. Fästingen sticker sina framben i luften och sätter igång att scanna omgivningen. Den känner av och identifierar sina offer genom dofter, koldioxid, rörelse och temperaturer. Fästingen är inte kräsen, alla sorters djur och människor är potentiella värdar. Så snart något lämpligt offer kommer inom räckhåll…. Ja, resten vet du.

Utvärtes medel:

Att fästingar identifierar lämpliga offer genom doft är välkänt. Det är därför som alla fästingmedel utgörs av starka dofter som repellerar insekter, eller som maskerar djurets doft, snarare än att döda fästingen. Det är inte helt enkelt för mig att redogöra för alla de naturliga och giftfria utvärtes produkter med repellerande effekt som finns på marknaden, därför att det helt enkelt inte är tillåtet att prata om dem i sådant avseende. Vi får istället hålla oss till enstaka råvaror och sådant som man själv kan tillverka med hjälp av dessa.

 • Avkok på vitlök, rosmarin, citron – i kombination eller var för sig – är gamla och väl beprövade repellerande medel. Man tillverkar dem enkelt själv genom att slå kokande vatten över valda ingredienser och låta det hela dra över natten. Sedan silar man upp vätskan på en lämplig sprayflaska. Man kan även använda en svamp och fördela vätskan med i djurets päls. Behandlingen behöver ofta upprepas varje dag, kanske till och med inför varje utomhusvistelse.
 • Rosengeranium (finns bl.a. här) är en eterisk olja som verkar repellerande på fästingar. Den har en mycket stark doft och därför bör man vara lite försiktig när man använder den på hundar. På katter är den helt olämplig eftersom katter är mycket känsliga för eteriska oljor. Undvik ansiktet och ställen där hunden gärna vill slicka. Sätt en droppe bakom båda skulderbladen och en vid svansroten.
 • Neemfröolja (finns bl.a. här) är välkänd för sin kraftigt repellerande effekt på blodsugande insekter. En droppe i nacken och några få utmed hundens ryggrad är ofta tillräckligt, varje eller varannan dag. Neemfröolja kan även användas på katter men i små mängder och bara på områden där katten inte slickar, som i nacken. Nackdelarna med ren neemfröolja är att den luktar illa och att den gör pälsen fet och kladdig, men det får man kanske stå ut med?
 • Rödcederträolja är en eterisk olja som förekommer i många varianter, men den man ska använda är den amerikanska varianten (Juniperus Virginia) som är aktiv, giftfri och 100% ren (finns bla. här). Katter är generellt mycket känsliga för eteriska oljor. Jag har hört att vissa cederträoljor är fria från fenoler och därmed säkra för katter, men jag har ingen information om någon sådan produkt. Kontrollera noga med tillverkaren om oljan är säker för katt.
 • Neemvatten gör man genom att blanda neempulver och vatten som man sedan fördelar i pälsen med hjälp av en svamp. Man kan också köpa hela neemblad och göra avkok på: slå kokande vatten på bladen, låt dra över natten, sila och slå på sprayflaska.
 • Repellerande pulver/puder gör man enkelt själv. Lämpliga ingredienser – i kombination eller var för sig – är bland annat: neempulver, kiselgur (finns på bl.a. på Granngården), vitlökspulver, rosmarinpulver, mynta, bockhornsklöver. Borsta ut i djurets päls, varje eller varannan dag.
 • Tjära – i schampo, salva eller spray har funnits på marknaden i många år. Tyvärr är tillverkarna av dessa produkter förbjudna att prata om tjärans repellerande effekt men vi kloka hundägare hittar dem ändå.
 • Skvattramolja (Getpors) är inget jag testat själv men hört mycket positivt om. Jag har inte hittat någonstans att köpa råvaran, alltså oljan, men det finns produkter som innehåller oljan. Du hittar den säkert om du söker på internet.

Invärtes medel:

Vitlök

Vitlök är kanske det mest kända och mest beprövade naturmedlet. Doftar gott i maten, men kanske inte lika gott när den andas eller svettas ut. Vitlök har en förmåga att orsaka anemi (blodbrist) om den äts i stora mängder. Men då pratar vi väldigt stora mängder. Med nya forskningsrön har man konstaterat att en 20–25 kilos hund måste äta uppemot 20 vitlöksklyftor vid ett och samma tillfälle för att ens starta den process som orsakar anemi. Därför anses numera vitlök vara säkert att ge till hundar om man bara använder lite sunt förnuft.

Dr. Pitcairn[5], DV.M. Messonier[6] med flera rekommenderar cirka 1 vitlöksklyfta per 10 kg hund / dag.

Så här skulle en daglig dosering kunna se ut:

 • Små hundar upp till 10 kg: ½ – 1 klyfta
 • 10–30 kg: 1 – 1½ klyfta
 • 30–40 kg: 2 – 3 klyftor
 • 45 kg och uppåt: 3 klyftor

Rosmarin

Det är något med rosmarin som fästingarna inte gillar. Ge hunden färsk rosmarin krossad i mortel, eller rosmarinpulver, blandat med maten varje dag. Ungefär ½ kryddmått per 10 kg kroppsvikt.

B-vitamin

Tillskott av B-vitamin sägs vara bra mot fästingar. Personligen kan jag instämma i att B-vitamin är av nytta för hud och päls och allmänhälsan i stort. Det jag har invändningar mot är att B-vitaminpreparat alltid är baserade på jäst. Långt ifrån alla hundar mår bra av att äta jäst. Jag tycker det är mycket bättre att stärka allmänhälsa, hud och päls med den sorts B-vitamin som finns i mat. Exempel på B-vitaminrik mat är gröna blad, som spenat och nässlor; legymer, som gröna ärtor och linser; färsk frukt; ägg och lever.

Viktigt med pauser

Precis som med alla örter och fodertillskott är det bra att göra regelbundna uppehåll. Detta för att det alltid sker en viss ackumulering i kroppen. Ge djuret en behandlingsfri dag per vecka, eller gör uppehåll på flera dagar med jämna mellanrum.

Tekniska (?) medel

Bärnstenshalsband

Jag har hört både positivt och negativt om dem. Själv upplevde jag ingen större effekt på någon av mina hundar. Det kan ha med pälstypen att göra – mina hundar har varit strävhåriga. Det verkar som de släthåriga och långhåriga raserna får bättre effekt. Bärnstenen bygger genom friktionen mot hundens päls upp en elektrisk laddning, så svag att hunden inte känner den, men stark nog för att avskräcka fästingar.

Bärnstenshalsbanden kan köpas här: https://elvingsson.com/

Ultraljud, bioenergi och elektromagnetism

Jag har aldrig testat dem själv, men det finns små mojänger som man placerar i hundens halsband som repellerar fästingar med hjälp av ljud eller energi. Lämna gärna en kommentar om du har testat och dela med dig av din upplevelse.

Exempel på produkter: ZeroBugs Pet, ShooTag, TicClip, CatanDog’s

När det gäller bärnstenshalsband och andra, så att säga tekniska alternativ, tycker jag att det ena inte behöver utesluta det andra – varför inte kombinera något av dessa med något av alla de andra giftfria alternativen vi gått igenom. Mot fästingar kan man aldrig få för mycket skydd!

Hur gör Du?

Fästingplågan är här för att stanna och situationen kommer med största sannolikhet inte att bli bättre med åren, snarare tvärtom. Jag är nyfiken på hur Du gör och det är säkert andra också. Kanske vet du något som jag missat här och som du kan tipsa oss andra om. Använd hashtag #dessafästingar på sociala medier för att dela med dig av Dina tips.

Har Du frågor, behöver Du kostrådgivning: Ring!

Varma hälsningar till alla hundar, och deras människor

Anne-Li

——-

Referenser:

[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Flumethrin

[2] https://sv.wikipedia.org/wiki/Imidakloprid

[3] http://parasitipedia.net/index.php?option=com_content&view=article&id=2668&Itemid=2951

[4] https://truthaboutpetfood.com/are-the-combination-chewable-heartwormfleatick-medications-safe-for-my-dog/

[5] Dr. Pitcairn’s Complete Guide to Natural Health for Dogs & Cats: https://www.adlibris.com/se/sok?q=The+Complete+Guide+to+Natural+Health+for+Dogs+and+Cats

[6] D.V.M Messonnier, Natural Health Bible for Dogs & Cats: https://www.adlibris.com/se/e-bok/natural-health-bible-for-dogs-cats-9780307558602