Four Friends köttkorvar

Four Friends köttkorvar har blivit väldigt populära. Och visst kan de duga som en måltidsersättning då och då. Jag anser alltså inte att innehållet är direkt dåligt (inte värre än något annat kommersiellt foder i alla fall) men däremot anser jag att marknadsföringen och produktnamnen är vilseledande.

Jag vill först och främst klargöra att det här är en helkonserv och inget annat. Det ska alltså inte på något vis blandas ihop med och kan heller aldrig ersätta färskt kött eller ens färskfryst kött.
Four Friends gör heller inga som helst påståenden om att det skulle vara något annat än en konserv.

Jag anser att produktnamnet är direkt vilseledande. Jag läser (den svenska) innehållsdeklarationen på Four Friends Adult Turkey & Carrots:

Sammansättning: Animaliska produkter 93% (kyckling, nötkött, griskött, kalkon 15%), morötter 4,1%.

Produktnamnet antyder att det här fodret består i huvudsak av kalkon och morötter, när det i själva verket består i huvudsak av animaliska produkter från i huvudsak kyckling och gris. Sist kommer kalkon med 15% och morötter 4,1%.
Detta är inte Ok.

Och tar man Four Friends Fish & Carrots så blir det ännu värre:

Sammansättning: Animaliska produkter 85%, (kyckling, nötkött, griskött) fisk 8%, grönsaker (morötter 4,1%).

Bara 8% fisk i ett foder som kan antas vara fiskbaserat?

I Four Friends Puppy  hänger jag särskilt upp mig på en ingrediens:

Sammansättning: Animaliska produkter 97% (kycklingkött 40%, nötkött, griskött), ägg 1%, mjölk.

Varför i hela friden tillsätter man mjölk i ett foder för ett köttätande djurslag som i princip är laktosintolerant? Har man ingen kunskap alls om hur köttätande djurs matsmältningssystem fungerar?

Till sist: Vad betyder “inga kemiska konserveringsmedel”?
Vi vet alla att bakom ett sånt påstående kan det mycket väl dölja sig kemiska antioxidanter istället. Och om inga konserveringsmedel eller kemiska antioxidanter använts överhuvudtaget, ja då borde man stolt deklarera de istället.

Jag skulle kunna gå vidare och prata även om Four Friends torrfoder… Men jag avstår. I alla fall för tillfället. Deras massiva marknadsföringskampanjer säger det mesta. Tycker jag.

Har Du frågor, behöver Du kostrådgivning: Ring!

Varma hälsningar till alla hundar, och deras människor

Anne-Li