Gallkräkningar på tom mage – beror det verkligen på att magen är tom?

Bilious Vomiting Syndrome (BVS = gallkräkningssyndrom)

Tidigt på morgonen väcks man av att hunden ulkar och ulkar och ulkar, för att till sist kräkas upp en klick med gul, skummig, slemmig sörja. Känns det igen? Alla som upplevt detta – räck upp en hand!… *jag räcker upp handen*

Väldigt många hundägare har upplevt att hunden spyr galla på tom mage. Ibland rör det sig om ett tillfälligt problem som försvinner lika hastigt som det dök upp. Men ibland blir problemet kroniskt och ihållande och då är det riktigt jobbigt – inte minst för hunden, som lider av att ständigt behöva spy upp den frätande magsaften.

Hos veterinären får hunden diagnosen magkatarr eller någon annan matsmältningsrelaterad diagnos. Symtombehandling inleds, vilken utgörs av att hunden ordineras något specialfoder som påstås vara ”snällt mot magen”; ibland skriver veterinären ut syraneutraliserande medicin och medicin som ska dämpa illamåendet. Hundägaren får rådet att ge många och små portioner mat fördelade över dygnet för att undvika att hunden blir tom i magen.

För hundägaren startar så en uttröttande och hopplös ond cirkel, med nattvak och ständigt matande av en många gånger matvägrande hund. Jag har pratat med uppgivna hundägare som ställer väckarklockan och är uppe ett par gånger varje natt för att mata hunden med pyttesmå portioner. Det här är inte något man ska acceptera, det ska inte vara så här!

Att symtombehandla matsmältningsproblem är ofta kontraproduktivt och ibland till och med farligt och visar tydligt på det som är den stora bristen inom veterinärsjukvården: bristen på kunskap om hur hundens matsmältning fungerar och vad hunden egentligen ska äta för att må bra.

Låt oss försöka reda ut vad det är som händer med hunden och istället försöka hitta en långsiktig lösning på problemen.

Det hände inte över en natt

Först av allt ska vi ha klart för oss att hundens anfader vargen, har, så länge som den vandrat på jorden, svultit under långa perioder. Hela vargens matsmältningssystem är konstruerat för att kunna gå utan föda långa perioder och den kan till och med jaga effektivt på tom mage[1]. I det vilda är mattillfällena oregelbundna och inkonsekventa och många jakter resulterar i ingenting alls. Men vargen spyr inte galla så snart magen är tom. Hur skulle det se ut – en massa vargar som sprang omkring och spydde galla så snart jakten misslyckats!?

Problemet med kräkningar på tom mage är inget som uppstod plötsligt en dag, eller natt, bara för att hunden råkade bli tom i magen. Hunden kräks inte för att magen är tom, hunden kräks när magen är tom, och det är något i kosten som gör att hunden att kräks så snart magen blir tom. Kräkningarna är resultatet av ett långvarigt kostproblem och kommer att innebära ett utdraget lidande för hunden, om inte en övergripande förändring görs i hundens kost.

Hunden kräks inte för att magen är tom, hunden kräks när magen är tom, och det är något i kosten som gör att hunden att kräks så snart magen blir tom.

Orsakerna

Gallkräkningar är definitivt inte något som endast drabbar torrfoderätande hundar, det drabbar även hundar som äter konserver/blötmat, färskfoder, eller hemgjord hundmat.

Det finns i huvudsak två orsaker till att hunden spyr galla på tom mage:

1 ) Magsyran är inte tillräckligt sur

Ett normalt pH-värde i hundens magsäck är 1–2. Den extremt sura magsaften behövs för att förvandla födan till en konsistens ur vilken näringsmolekylerna kan utvinnas. Om magsyran blir mer alkalisk/basisk än så kan inte födan spjälkas ordentligt och näringen kan inte utvinnas.

När kosten innehåller mycket processad mat med högt socker-/stärkelseinnehåll kommer det att påverka och förändra den naturliga mikrofloran i mage och tarmar. Gramnegativa, skadliga bakterier[2] får övertaget och orsakar bland annat:

  • svajig blodsockerkurva
  • kroniska inflammationer
  • ökad produktion av stresshormoner
  • neutralisering saltsyran i magsäcken
  • skador på magslemhinnan

Om vi sedan spär på de problem som en olämplig kost orsakar med att ge hunden antibiotika, kortison, NSAID och protonpumpshämmare (syraneutraliserande medicin) – ja då kan det inte gå annat än åt skogen.

Det är detta funktionsfel i matsmältningsprocessen som också orsakar läckande tarm, med födoämnesöverkänslighet och allergiska reaktioner som följd. För att inte tala om den hemska andedräkten, som gör att vi knappt vill vara nära den stackars hunden.

Kroppen vet att den sura magsaften behövs för att spjälka födan och utvinna näringen ur den. Därför blir behandling med protonpumpshämmare och andra syraneutraliserande medicin en signal till kroppen att producera ännu mer av hormonet gastrin, som i sin tur stimulerar magsyraproduktionen. När så den syraneutraliserande behandlingen avbryts har kroppen ställt in sig på att producera mycket syra och hundens grundläggande matsmältningsproblem har ytterligare förvärrats.

2) Kosten innehåller för mycket fett

Utöver högt stärkelseinnehåll kan torrfodret dessutom innehålla höga fetthalter. Detta är inte minst vanligt i de numera så trendiga och populära fodertyper som marknadsförs som artanpassade/artspecifika eller spannmålsfria. Och om vi sedan tittar på hur det ser ut bland de färskfrysta produkterna börjar fetthalterna bli rent horribla. Det är numera mer regel än undantag att fetthalterna i färskfoder inte bara tangerar, utan till och med överskrider proteinhalterna. Detta är minst sagt en skrämmande utveckling, med många kraschade hundmagar och mycket lidande på sitt samvete – något jag hör talas om varenda dag i mitt arbete med kostrådgivning.

Galla produceras i levern och lagras i gallblåsan, som sedan utsöndrar gallan till tunntarmen. Gallan är en starkt basisk vätska vars främsta uppgift är att hjälpa till att bryta ner fettet i födan till små molekyler. Ju fetare kosten är, desto mer galla kommer att behövas.

När väl gallkräkningarna börjar är det inte för att hunden tillfälligtvis ätit något extra fetthaltigt, utan det är ett tecken på att kosten har varit alltför fet under lång tid. När överproduktionen av galla blir så allvarlig, att den av naturen energisnåla kroppen reagerar med en så pass energikrävande åtgärd som kräkningar, betyder det att den nedbrytande processen kommit ganska långt och är allvarlig.

Höga fetthalter är förrädiska, därför att hunden kan äta sin mat under lång tid och till synes må hur bra som helst. Men så plötsligt kommer kraschen, som brukar börja med diarré och övergå i kräkningar, ibland blodiga. Hunden får också svåra smärtor. Idag är pankreatit, eller bukspottskörtelinflammation[3], en av de vanligaste diagnoserna som jag hör talas om i mitt arbete, och den orsakas så gott som alltid av alltför höga fetthalter i hundens foder. En skadad bukspottskörtel kan innebära att hunden utvecklar kronisk pankreatit, därför är det mycket viktigt att förebygga genom att se till att kosten är balanserad. Vargen och hunden är anpassad för att äta en mager kost, låt det för allt i världen få förbli så!

Varför befintliga veterinärmetoder inte fungerar

Veterinärer drar tyvärr den felaktiga slutsatsen att hunden som spyr galla behöver äta lite och ofta, av något veterinärt specialfoder – foder som man anser vara snällt mot magen. Men dessa specialfoder består i princip uteslutande av intensivt processade och stärkelserika ingredienser av absolut sämsta kvalitet, med andra ord; precis allt det som bidrar till den patologiska förändringen i mag-/tarmslemhinnorna och som skapar just de problem vi vill undvika. Det som gör att vissa hundar upplever en förbättring på ett av dessa specialfoder, är att fodret ofta har en lägre fetthalt i jämförelse med det foder hunden åt tidigare. När ingen förbättring alls uppnås med specialfoder är det för att det dyra veterinärfodret innehåller precis samma skräp som det foder hunden åt tidigare.

Titta på de här ingredienslistorna, kan du gissa vilket foder som är för magsjuka hundar och vilket som är för friska hundar? Svaret finner du längst ner i artikeln.

Foder #1

SAMMANSÄTTNING: Ris, torkat fågelprotein, animaliskt fett, majs, hydrolyserat animaliskt protein, jäst, äggpulver, betmassa, sojaolja, mineraler, cellulosafiber, fiskolja, frukto-oligosackarider (FOS), psylliumfrön/skal, jästhydrolysat (innehåller mannan-oligosackarider (MOS)), tagetesextrakt (innehåller lutein).

GENOMSNITTLIGT ANALYSVÄRDE: Protein: 25% – Fett: 20% – Råaska: 6,9% – Växttråd: 1,6%.

Foder #2

SAMMANSÄTTNING: Majs, torkat fågelprotein, ris, vetemjöl, animaliskt fett, hydrolyserat animaliskt protein, betmassa, torkat fläskprotein, vetegluten*, mineraler, sojaolja, fiskolja, frukto-oligosackarider (FOS), boragoolja, tagetesextrakt (innehåller lutein).

GENOMSNITTLIGT ANALYSVÄRDE: Protein: 23% – Fett: 16% – Råaska: 6,4% – Växttråd: 1,4%.

Hunden växer inte ifrån magproblem

Ibland framförs teorin om att en överproduktion av galla hör till växandet och den fysiska utvecklingen – en slutsats som dras utifrån det faktum att gallkräkningar ofta drabbar äldre valpar och unghundar, men tenderar att avta med åldern. Men det finns stora fel i den här teorin: Att den energieffektiva kroppen skulle ge sig till att överproducera något av ren olycka är varken förenligt med naturens visdom eller med sunt förnuft.

Att frekvensen av gallkräkningarna ibland (ibland, men långt ifrån alltid) minskar med åldern har istället att göra med att magslemhinnan härdats av den ständiga kontakten med den starkt basiska gallan. Men detta betyder inte att risken för degenerativ och allvarlig sjukdom minskat, det betyder bara att kroppen kommer att finna nya vägar för att tala om att något är mycket fel. En mycket vanlig reaktion på att matsmältningen inte fungerar är en överväxt av jästsvampar på hunden som orsakar klåda, eksem, utslag och andra hudproblem – problem som tyvärr alltför ofta missförstås och behandlas som allergi.

En fungerande behandling

Hunden som har problem med gallkräkningar har med all säkerhet inflammationer i mag-/tarmslemhinnorna. Ibland kan dessa behöva behandlas med kortison – hunden får ju absolut inte lida och ha ont. Att behandla med syraneutraliserande medicin kan vara nödvändigt för att lindra smärta och kräkningar som kommer av inflammationer. Men det måste alltid vara en kortsiktig behandling, i samband med behandling av inflammationerna.

Viktigast av allt: Ge hunden riktig mat!

Som en del i, och parallellt med symtombehandling, måste man börja ge hunden riktig mat. Detta är livsviktigt! Det går inte att fortsätta med veterinärfoder, eller någon annan form av torrfoder eller konserv, eftersom den typen av mat garanterat kommer att förvärra situationen och leda till fortsatt utveckling av sjukdom.

Vi kan heller inte köpa något av alla de extremt feta färskfoderprodukterna i zoobutikerna och tro att det ska lösa problemen. Det blir tyvärr ofta bara sju resor värre istället. Vi måste kavla upp ärmarna och själva ta över ansvaret för hundens kost. Det finns inga genvägar!

Hunden som lider av gallkräkningar har haft problem med matsmältningen under lång tid och lidit i det tysta. Därför kan vi inte vänta oss att vi omedelbart kan vända situationen och reparera skador som tagit lång tid att bygg upp. Vi måste ha tålamod. Vi måste vara försiktiga.

Viktigt att förebygga!

Även om din hund verkar hur frisk som helst och inte har några uppenbara problem, så behöver inte det betyda att allt är bra. Hundar är experter på att maskera sitt lidande; som flockdjur får de inte visa svagheter för då riskerar de att stötas ut ur flocken.

Det är vi som har ansvar för att förebygga att hunden blir sjuk och det absolut bästa och säkraste sättet att göra det på, är genom att ge hunden riktig mat.

Så här förebygger vi matsmältningsproblem:

  1. Viktigast av allt: Ge hunden riktig mat! med fettsnålt[4] animaliskt innehåll i moderata mängder, tillsammans med grönsaker och mer ”bulkiga” ingredienser.[5]
  2. Stimulera magsyra- och enzymproduktion: matsmältningsenzymer[6]; färsk frukt (ananas, papaya); ruccolasallad; surkål; probiotika[7].

Om hunden äter processad mat i form av torrfoder eller konserver, eller om hunden äter tillagad mat/matrester, är steg 2 extra viktigt!

Mer information finns i boken ’Min hund vill ha riktig mat’ och i bilagan till boken som kan laddas ner gratis[8].

Till sist: Gissade du rätt?

Foder #1: Royal Canin Gastro Intestinal:  https://www.royalcanin.se/hund/veterinarfoder/gastro-intestinal/

Foder #2: Royal Canin Veterinary Exclusive Friskfoder: https://www.royalcanin.se/hund/foder/vet-friskfoder-hund/adult-dog/

Varma hälsningar till alla hundar, och deras människor

[1] https://hundapoteket.se/vad-ar-naturlig-mat-for-hunden/

[2] http://veterinarycalendar.dvm360.com/helicobacter-gastritis-dogs-and-cats-proceedings; https://drjockers.com/damaging-effects-h-pylori-infections/

[3] https://hundapoteket.se/bukspottskorteln-vad-brist-pa-enzymer-staller-till-med/

[4] https://hundapoteket.se/tag/fett/

[5] https://hundapoteket.se/middagstips-for-hundar/

[6] https://shop.naturbalans.se/alla-djur/hund/naring-halsa/matsmaltningsenzymer-50-kapslar.html

[7] http://naturbalans.se/produkter/djur/hund/fodertillskott/biosa-pet.html

[8] https://hundapoteket.se/boken/