Golden paste – nyttigt även för hundar


Det har väl inte kunnat undgå någon att gurkmeja (Curcuma longa) sägs besitta åtskilliga hälsobringande egenskaper. Och eftersom gurkmeja använts inom den Ayurvediska medicinen sedan urminnes tider måste ju åtminstone en del av alla hälsopåståenden om denna växt vara sanna. Det aktiva ämnet i gurkmeja – kurkumin – har i åtskilliga vetenskapliga studier visat sig ha en utomordentligt hög antiinflammatorisk effekt. Och just den antiinflammatoriska effekten har jag personlig erfarenhet av: När vi hade mjölkgetter hände det då och då att honorna drabbades av juverinflammationer. Lite gurkmeja i havrekrosset tog hand om inflammationen på bara någon dag och tackan mådde prima igen.

Nu har vi inte längre några getter. Kvar här på gården finns numera – utöver de vilda stallkatterna – endast några halvgamla, något lätt slitna varelser, varav två är människor och två är hundar. Eftersom det är lite knarrigt i lederna, åtminstone hos de tvåbenta, så kom jag på att det kanske vore dags att återintroducera gurkmejan i våra liv, utöver den vi använder i matlagningen alltså. Och så kom jag på att då kan väl hundarna få lite också, om inte annat så i förebyggande syfte.

Det första försöket gjordes på människorna. Vi provade lite olika trix för att få i oss gurkmejapulvret, men hur gott det än är i maten så smakar det apa, au naturell. Och efter några dagar med magknip, currydoftande rapningar och frekventa, mindre trevliga toalettbesök övergavs till sist försöken med en besviken suck: Hur ska man få i sig gurkmeja utan att må dåligt? För hundarnas del är det inga problem, det är bara att blanda gurkmejapulver i deras mat och de äter gladeligen allt de serveras. Men till oss människor?

Så blev jag tipsad om golden paste – en gurkmeja-baserad pasta som kan blandas med såväl mat som dryck. Jag provade första bästa recept jag hittade på internet och nu gick det betydligt bättre (tyvärr har jag ingen aning om var jag hittade receptet). Att koka upp gurkmejan tillsammans med svartpeppar och kanel förhindrar inte bara de currydoftande rapningarna och magbesvären, piperinet i svartpeppar gör dessutom kurkuminet betydligt mer lättupptagligt. Jag har även färsk, riven ingefära i min golden paste. Ingefära och gurkmeja tillhör samma familj och har många liknande egenskaper. Ingefära är dessutom bra för matsmältningen och motverkar illamående. Jag blandar pastan i havremjölk som jag kokar upp med lite kakao: Fantastiskt gott! Doseringen får man prova sig fram till, för stora doser kan sätta rejäl fart på magen…

Så till hundarna:

Skulle det då gå att ge samma dekokt till hundarna? Skulle de rata maten, med den starkt doftande pastan i? Och hur skulle deras magar reagera? Jag började med pytteliten dos, mindre ett halvt kryddmått (1krm=1ml) per måltid. De åt med samma goda aptit som vanligt och magarna fungerade som vanligt. Efter 5 dagar ökade jag lite grann, till knappt ett helt kryddmått per måltid: Fortfarande ingen negativ reaktion. Efter 10 dagar var vi uppe i 1 kryddmått per måltid. Men nu började de bajsa lite löst och bli märkbart uppkörda i magen. Jag drog då ner dosen till knappt 1 kryddmått och då blev allt bra igen.

Jag har studerat många olika källor och kommit fram till att en dosering på cirka 1 kryddmått / 10 kilo kroppsvikt och måltid är ganska lagom, men att optimal dos måste provas ut individuellt. Jag har också lärt mig att gurkmejan har en snabb passage genom matsmältningssystemet varför dagsdoserna bör fördelas över alla mål. Men om hunden äter endast en gång per dag (eller mindre) får man kanske nöja sig med en dos, eller vara lite kreativ?

Här är receptet jag använder. Det går förstås att dubbla ingredienserna och göra större satser. Jag föredrar att göra en ny fräsch sats lite oftare.

Detta behövs:

 • Stadig mortel
 • Mått: Deciliter, tesked, matsked
 • Fint rivjärn

Receptet:

 • 1/2 tesked hel kardemumma
 • 1/4 tesked grovmalen svartpeppar
 • 1 tesked malen kanel
 • 1 matsked malen gurkmeja
 • 1-2 matskedar riven ingefära
 • 1 deciliter vatten

Gör så här:

 • Lägg alla kryddor i morteln. Krossa och blanda väl.
 • Skala och riv färsk ingefära på fint rivjärn.
 • Häll de mortlade kryddorna i en gryta tillsammans med circa 1-2 matskedar riven mängd ingefära.
 • Slå på 1 deciliter vatten
 • Koka i cirka 2 minuter under omrörning till det blir en tjock smet.
 • Förvara pastan i burk (gärna glasburk) med lock i kylen. Den håller sig i flera veckor.

Varma hälsningar till alla hundar, och deras människor

Anne-Li