Hydrolyserat protein och proteinkoncentrat

Uppdaterad 2020-10-06

Olika former av proteinkoncentrat, hydrolyserat protein och proteinisolat är mycket vanligt förekommande ingredienser i foder – av alla typer och i alla prisklasser.

Proteinkoncentrat framställs genom centrifugering eller pressning vilket ger en torkad produkt med betydligt högre proteinkoncentration än i det ursprungliga livsmedlet.

Exempel på proteinkoncentrat är:

  • köttmjöl
  • köttbiproduktmjöl
  • potatisprotein
  • majsgluten
  • ärtprotein.

Proteinisolat skapas genom att ytterligare processa ett proteinkoncentrat. Genom att behandla koncentratet med enzymer, salter eller sura/basiska ämnen framställs en produkt med uppemot 90% proteinkoncentration vilket är avsevärt högre än i något ursprungligt, oprocessat livsmedel.

Regelverket är luddigt; det framgår inte alltid tydligt vilken typ av koncentrat som använts i en foderprodukt.

Isolerade aminosyror

Som om koncentrat och isolat inte vore nog high-tech, går industrin ännu ett steg längre och spjälkar upp proteinet ytterligare. Med ovan nämnda metoder kan man även separera och isolera de organiska föreningar som utgör proteinets byggstenar – aminosyrorna. På så sätt skapas isolerade aminosyror och den färdiga produkten kallas för hydrolysat; proteinhydrolysat; hydrolyserat protein.

Hydrolysat:

”Reduktion av molekylstorlek genom lämplig behandling med vatten och antingen värme/tryck, enzymer eller syra/alkalier.”

Kommissionens förordning (EU) nr 68/2013 av den 16 januari 2013 om en förteckning över foderråvaror

Det som framställs genom hydrolys är inte protein. Det är istället ett koncentrat av en eller flera aminosyror.

Hydrolysat kan vara vegetabiliskt eller animaliskt.

Hydrolysat av olika slag är mycket vanligt förekommande i foder, i synnerhet i elimineringsdieter som används vid allergiutredningar, där man utgår ifrån antagandet att eftersom kroppen inte kan identifiera proteinet så kan heller inte immunförsvaret reagera på det.

Exmpelvis kan kycklinghydrolysat ingå som ingrediens i ett foder. Men kycklinghydrolysat är inte detsamma som kyckling. Det ger endast en illusion av att fodret innehåller kyckling.

Hydrolysat används ofta som smakförstärkare foder. I innehållsförteckningen kan det då stå buljong eller digest. I smakförstärkarna kan det finnas glutamat/glutaminsyra (E 620-625).

Isolerade aminosyror kan även framställas helt syntetiskt – de behöver alltså inte nödvändigtvis ha sitt ursprung i något levande eller naturligt.

Om en foderprodukts ingredienser inte tillgodoser djurets behov av aminosyror måste fodret kompletteras med en eller flera av de aminosyror som fattas. Både helsyntetiska aminosyror och aminosyror med naturligt ursprung (semisyntetiska) tillsätts många processade foder då fodrets ingredienser inte innehåller tillräckligt av högkvalitativt protein.

Vanliga aminosyratillsatser är taurin (ofta helsyntetisk) och DL-metionin (semisyntetisk).

Ibland maskerar man tillsatsen av isolerade aminosyror med skönklingande marknadsföringsfloskler. Ett exempel på detta är tillsats av DL-metionin som bland annat sägs reducera bildandet av ammoniak i urinen och förebygga urinfläckar på gräsmattor.

En annan vanlig tillsatt isolerad aminosyra är L-Tryptofan som tillskrivs lugnande och rogivande effekter.

Men allt detta är i själva verket bara ett sätt att lyfta fram påhittade fördelar med isolerade aminosyror – som i bästa fall ingår i fodret av marknadsföringsstrategiska skäl, men som mest troligt tillsätts eftersom fodrets undermåliga ingredienser inte tillgodoser behovet av dem.

Isolerade aminosyror kan även framställas helt syntetiskt – de behöver alltså inte nödvändigtvis ha sitt ursprung i något levande eller naturligt.

Laboratorie

Varför?

Att använda koncentrerat protein och hydrolysat är ett kostnadseffektivt sätt att utöka proteinhalten i ett foder. Man kan alltså minska på andelen mindre kostnadseffektiva proteinkällor, som till exempel färska animaliska produkter, och därmed öka vinstpotentialen.

Det finns även en annan, rent tillverkningsteknisk fördel med proteinkoncentraten och den är att de har en sammanbindande effekt. För att kunna forma en liten kula av fodrets alla ingredienser måste det finnas någon form av bindemedel, något som klistrar ihop ingredienserna, och proteinkoncentrat är utmärkta bindemedel.

Ett exempel på vegetabiliskt proteinkoncentrat som är mycket vanligt förekommande i foder är majsgluten (ibland kallat för prairie meal). Majsgluten har en mycket hög proteinkoncentration och endast små mängder behövs för att kraftigt höja proteinhalten i en foderprodukt. Majsgluten är också ett effektivt bindemedel.

Potatisprotein och ärtprotein är andra koncentrat som används flitigt av foderindustrin.

Sanningen om isolerade aminosyror och proteinkoncentrat

Isolerade aminosyror är bokstavligen isolerade. Det innebär att de inte åtföljs av alla de olika kofaktorer som de i normala fall samarbetar med när de ingår i naturligt protein. Väl inne i kroppen kan isolerade aminosyror aldrig någonsin bete sig på samma sätt som aminosyror som ingår i en naturlig proteinkedja – i ett näringsmatris. Det är skrämmande att isolerade aminosyror, trots detta obestridliga faktum, likväl får lov att marknadsföras som naturliga.

Det är så oerhört lätt att bli vilseledd av fodertillverkarnas strategier. Titta bara här:

Hjortprotein (35%), ärtor, färskt rådjur (15%), sötpotatis, torkade äpplen, kycklingfett (konserverad med tokoferoler), hydrolyserad kycklinglever (2%), laxolja, morötter, torkad kelp (Ascophyllum nodosum), glukosamin (0.026%), chondroitinsulfate (0.016%), mannan-oligosackarider (0.015%), frukto-oligosackarider (0.012%), Mojave yucca (0.01%), citrusextrakt (0.005%), curcumaextrakt (0.005%), rosemarinextrakt (0.005%).

Buddy – Wild Venison

Titta noga; fodret består av hela 35% hjortprotein (kan också kallas för hjortköttmjöl = proteinkoncentrat) och endast 15% färsk hjort (rådjur?). Det animaliska innehållet i det här fodret utgörs alltså till största del av proteinkoncentrat. Dessutom ingår 2% hydrolyserad kycklinglever.

Sanningen är, att när kosten innehåller högkvalitativa proteinkällor behövs inga tillskott av vare sig hydrolyserat eller koncentrerat protein.

Tillskott av isolat eller koncentrat är aldrig en långsiktig och hälsosam lösning, utan är endast en kortsiktig och ohälsosam lösning.

I naturen finns inga koncentrat. Att låta djuren äta mat med manipulerade proteinkoncentrationer, i synnerhet när maten är i torkad form, är att leka med elden.

Relaterade artiklar:

Varma hälsningar till alla hundar, och deras människor

Anne-Li

Lite kuriosa:

Jag hittade en fantastisk beskrivning på hur man själv kan framställa glukossirap (dextros) genom att hydrolysera majsstärkelse, den illustrerar på ett ytterst simpelt sätt hur proceduren kan gå till: http://www.instructables.com/id/Hydrolize-Corn-Starch-into-Dextrose-Glucose-Syrup/