Kan hunden få för mycket kött?

Ja, jag vet att jag har pratat (eller tjatat?) om det här förr. Jag börjar känna mig som en gammal hackig skiva (för er som kommer ihåg dem). Men frågorna fortsätter att komma, och problemen som orsakas av överutfodring verkar inte avta eller minska. Snarare tvärtom. Jag får fortfarande samtal varje dag från hundägare vars hundar fått diagnosen ”allergi” eller pankreatit, och/eller som har magproblem av något slag. Därför känner jag att jag måste ta upp ämnet igen, och tjata lite till.

I slutet av artikeln och löpande i texten länkar jag andra artiklar här på bloggen som tar upp sånt som berör protein, fett och överutfodring.

Självklart ska hunden äta kött!

Jag har i en tidigare artikel här på bloggen tagit upp ämnet om vad som är naturlig mat för hunden. Att hunden är en carnivor – en köttätare – borde det inte längre finnas några tvivel om så den frågan kan vi sluta att debattera. Åtminstone på den här bloggen. Frågan kvarstår dock om hur mycket och vilka animalier(*) hunden ska äta för att må bra.

(*kött och allt annat från djur)

Alltsedan trenden med färskfoder helt utan, eller med mycket lite vegetabilier i startade, har både mängden och typen av vegetabilier i kommersiell hundmat genomgått stora förändringar. Glutenfritt har blivit ett försäljningsargument och spannmålen får bära skuld för allt som gått fel med hundarnas mat.

Till viss del är den här nya trenden positiv, men tyvärr har det gått till överdrift. Vi måste sansa oss lite och lära oss att förstå skillnaderna:

Att ge hunden lite ris, eller potatis, eller pasta, eller väl mogen frukt, kan inte jämföras med de stora mängder spannmålsmjöl, proteinkoncentrat eller rena gluten- och stärkelsetillsatser som ingår i kommersiella foder – frysta, torra eller blöta. Varken form eller mängd kan jämföras. Det är faktiskt helt ojämförbart!

Men vegetabilier är väl inte naturligt för hunden?

Så länge vi inte glömmer bort att variera de vegetabilier hunden äter, så är det mycket liten risk för kostrelaterade problem. Jag anser att vegetabilierna kan få ta stor plats i hundens kost, så länge som de varieras och används på rätt sätt.

Och om vi ska stirra oss blinda på vad som är naturligt eller onaturligt för hunden att äta; om vi på alla sätt ska försöka efterlikna vargens kost, ja då står vi inför en ännu större utmaning. Då måste vi också börja utfodra hunden lika varierat, oförutsägbart och inkonsekvent som vargen äter i det vilda.

Vad sägs om följande diet?

  • Dag 1: 1 st hare.
  • Dag 2–7: fasta.
  • Dag 8: 1 st oplockad fågel.
  • Dag 9–10: fasta.
  • Dag 11: 1 st sork (svald hel) och lite kaninlortar.
  • Dag 12: bär och lite fallfrukt.
  • Dag 13: ben och lite annat från ett halvruttet kadaver.
  • Dag 14: fasta.

Vi ska också ha i åtanke att under hela den här 14-dagarsperioden rör sig vargen över stora arealer. Den kan faktiskt vandra flera mil per dygn.

Om våra hundar kunde få äta och leva på samma sätt som vargar och andra vilda hundar så vore allt frid och fröjd. När kosten är sparsam och oregelbunden mår hundkroppen som bäst.

Skillnaden mellan vilt och farmat

Den vilda vargens föda är varierad och sporadisk. Men det finns även en annan faktor som spelar en avgörande roll och det är att vargens animalier kommer från vilda djur. Vilda djur äter sin naturliga föda och har därför en naturlig och komplett näringsprofil. De vilda djurens kroppar är dessutom magra – utom inför den kalla årstiden då de lägger på sig rejäla fettdepåer, vilket fantastiskt nog sammanfaller med att även vargen behöver bygga upp sina egna fettreserver inför en tuff vinter. Naturen har en förmåga att balansera saker och ting.

Farmade djur, alltså de djur som föds upp för att slaktas och bli livsmedel, har en snedvriden näringsprofil och onaturligt höga fetthalter. Det blir så eftersom de stackarna tvingas äta processad och onaturlig mat som består av upphettade spannmål, syntetiska aminosyror och andra tillsatser. Med andra ord, de äter precis den sorts foder som vi vill undvika när vi ger hundarna färskfoder, eller hemgjord mat, eller BARF. Den moderna hundens bytesdjur – slaktdjuren – är lika sjuka som hundar som äter processade foder. Den enda skillnaden är att slaktdjuren har en beräknad livslängd på endast ca. 1,5 år.

Vansinniga fetthalter

Slaktdjuren drivs upp i en rasande takt för att så snabbt som möjligt bli slaktfärdiga och ge högsta möjliga avkastning. Fetthalterna i de slaktrester som blir till hundmat har ökat dramatiskt under de senaste åren. I många färskfrysta hundfoder är fetthalten lika hög eller till och med högre än proteinhalten, vilket är ett mycket allvarligt problem.

För mycket fett i kosten kan orsaka näringsbrister och obalanser. Det beror helt enkelt på att kroppens energibehov är uppfyllt innan kroppen har hunnit tillgodogöra sig övrig näring i födan. Maten passerar genom kroppen alltför snabbt och många hundar blir lösa i magen. Hos många hundar ser man även en avmagring som tyvärr ofta misstolkas som att hunden behöver ännu mer fett i maten. Hos många hundar ser man även dålig pälskvalitet och mer eller mindre svåra hudproblem, som till exempel klåda och allergiliknande symtom. Tyvärr tolkas även detta många gånger som att hunden behöver mer fett och alla möjliga oljor sätts in, vilket bara bidrar till att förvärra situationen ytterligare. När det går riktigt illa kan hunden drabbas av pankreatit – inflammerad bukspottskörtel.

För att inte obalanser ska uppstå behöver hunden få lika mycket av sin energi från protein som från fett. Därför får aldrig fetthalten i kosten aldrig vara högre än max hälften av proteinhalten.

Kött från viltlevande vilt känt för att vara mycket magert. De vilda djurens kött är också känt för att ha god inverkan på kolesterolvärdet och ge rätt sorts fettsyror i rätt balans. Det är också känt för att vara rikt på antioxidanter, som till exempel E-vitamin. Tyvärr kan inte detsamma sägas om farmat vilt, eller andra farmade djur. Då är det faktiskt precis tvärtom: Kött från farmade djur har onaturlig fetthalt med onaturlig fettsyraprofil, innehåller lite E-vitamin och har dålig inverkan på kolesterolvärdet.

För att sammanfatta det hela:

Vi kan inte hålla på och mata hundarna dagligen med stora mängder animalier och i synnerhet inte med animalier som har extrema fetthalter. Ska hunden äta animalier varje dag och vid varje måltid – vilket på inget sätt är nödvändigt – ja då måste animalierna ha normala fetthalter på mellan 5–10%.

Och även om animalierna är magra kan hunden som äter ett eller flera mål dagligen likväl inte äta hela eller större volymen av sin föda i form av animalier. Kroppens organ kommer då att ha fullt sjå med att ta om hand och exkretera alla de restprodukter som metabolismen skapar. När kroppen misslyckas med att hålla rent, när njurarna inte längre kan upprätthålla syra/bas-balansen, ja då har vi en hund med allergiska symtom, som till exempel klåda.

Hunden som äter varje dag måste få mer än bara animalier. Den måste också få sånt som ger bulk och volym, sånt som ger mage och tarmar något att jobba med och som saktar ner matens passage.

Grundpelarna i kosten kan se ut så här:

  • 1/4 – 2/4 ANIMALIER – Varav ca. 80% är magert kött eller fisk eller ägg; ca. 10% är ätbara ben; ca. 5% lever och 5% andra organ, som t.ex. vom, lunga, hjärta. Fet fisk (ej odlad) ersätter köttet med ca. 120 gram / 10 kg kroppsvikt / vecka.
  • 2/4 – 3/4 VEGETABILIER – Livsmedel som hjälper tarmfunktionen och som minskar fett- & proteinkoncentrationen i måltiden, som t.ex. grönsaker och rotfrukter, potatis, bulgur, quinoa, råris, bovete, hirs, väl mogen frukt, etc.

Vad som är rätt mängd animalier för just Din hund måste du prova dig fram till. Ju yngre och ju högre energibehov – desto mer animalier kan hunden få.

Har hunden klåda och/eller magproblem – experimentera och prova dig fram med att justera mängden animalier och se framför allt till att animalierna inte är för feta. Öka volymen i maten genom att fylla upp med vegetabilier.

Om hunden behöver ta sig i vikt ska du inte bli frestad att öka på andelen animalier, och du ska absolut inte ge hunden mer fett. Ge istället hunden magert kött och öka volymen i maten genom att fylla upp med vegetabilier.

Hunden som behöver gå ner i vikt kan få lite mer av animalier – de ska dock fortfarande vara magra – och lite mindre av vegetabilier, i synnerhet såna som ger snabba kolhydrater. Satsa på fullkornsprodukter, som råris, fullkornsbulgur och pasta.

Varma hälsningar till alla hundar, och deras människor

Anne-Li

————

Relaterade artiklar:

Vad är naturlig mat för hunden?

Spannmålsfritt och artanpassat

Den moderna hundens bytesdjur

För mycket av det goda – överutfodrar vi hundarna?

Alla artiklar som berör överutfodring

Alla artiklar som berör fett

Bilder från följande artikel:

http://www.buedelmeatup.com/2013/09/24/the-benefits-of-grain-and-grass-fed-beef/