Klådan är alltid ett magproblem!

(Uppdaterad 2019-03-25)

Innan du går vidare rekommenderar jag dig att läsa följande relaterade artiklar som är viktiga för att förstå sammanhanget:

Hundars magproblem är ibland uppenbara och visar sig med tydliga symptom, som till exempel diarré eller lös avföring; blod i avföringen; kräkningar; blodiga kräkningar; gallkräkningar; magkramper och buller i magen; matvägran; smärttecken; kramper/skakningar.

Det här kan låta grymt, men de hundar som påvisar uppenbara magproblem – särskilt om det sker tidigt i livet – är de lyckligt lottade hundarna. Uppenbara magproblem kan ofta enkelt åtgärdas med rätt kost och hunden slipper utveckla den typ av hudproblem som är kostrelaterade.

Men många hundar visar inga uppenbara tecken på magproblem. Istället kan problemet ligga och gro under ytan i väntan på någon utlösande faktor. En sådan faktor kan var att hunden helt enkelt har kommit upp i medelåldern vilket sker, beroende på ras och storlek, mellan 5–8 års ålder. Löp och dräktighet, stress och förändringar i hundens närmiljö och flock är andra utlösande faktorer.

Kanske finns redan små symptom. Såna där små irriterande saker som ibland anses vara rastypiska, som rinnande ögon, öroninflammationer, hot-spots, eller vad det nu kan vara. Ofta får hundägaren tips om olika kosttillskott som sägs hjälpa till att lösa problemen och återställa näringsobalanser, som till exempel lite fiskolja i maten, eller tillskott av B-vitamin. Och det kanske hjälper, tillfälligt, men man glömmer bort det allra viktigaste: Alla symtom har en orsak.

Inga symtom är acceptabla, hur små och “rastypiska” de än må vara. Hundägaren ska aldrig acceptera något annat än total symtomfrihet och perfekt hälsa. För även den minsta lilla irritation är ett tecken på att kroppen kämpar för att återställa obalanser och göra sig av med toxiner och överskott. Det är mycket viktigt att sådana problem åtgärdas på rätt sätt och i god tid, innan bägaren tippar över. För när den väl gör det kan man bereda sig på att spendera många timmar och många tusenlappar på veterinärkliniken. För att inte tala om allt lidande hunden får utstå.

Klåda – våra hundars nya gissel

Men nu var det ju klåda vi skulle prata om. Hur hänger detta samman, vad har magproblem med klåda att göra?

Jo, klåda har i högsta grad med magproblem att göra. En frisk hud och päls skapas nämligen inifrån och ut – frisk mage betyder frisk hud och päls.

Väldigt många hundägare som kontaktar mig har hundar som biter och slickar sig frenetiskt på tassarna, i ljumskarna, i öronen, i rumpan. Ofta är pälsen rödfärgad – ett tecken på en jästinfestering/svampinfektion. Ibland har hunden plitor, ja ibland till och med stora variga sår eller svarta skrovliga fläckar, särskilt på magen och insidan av låren. Ibland har hunden bölder på och under trampdynorna. Allt sådant här innebär ett hemskt lidande för hunden, och det är alltid kosten som orsakar hudproblemen.

Orsaker till klåda och hudproblem

Klåda och andra hudproblem har några huvudsakliga orsaker:

  • Gluten, stärkelse och andra klistriga substanser som orsakar näringsobalanser – detta är framför allt ett torrfoderproblem.
  • Överutfodring – för mycket mat generellt.
  • Kommersiella färskfoder eller hemmablandningar med höga fetthalter.
  • Processade foder med höga fett- och proteinkoncentrationer

I de artiklar jag länkade till i början, förklaras hur tarminflammationer kan orsaka näringsobalanser och att för mycket fett och animaliskt protein i kosten kan orsaka överutfodringssymtom.

Ofta blir hundens symtom misstolkade och diagnostiserade som allergi. Men även om alla symptom verkar peka på att hunden är allergisk och även om tester faktiskt påvisar allergier, så är det frågan om sekundära allergier, eller helt enkelt symtom som liknar allergiska symtom. Allergiska symtom kan orsakas av att den skadade tarmen släpper igenom större näringsmolekyler än vad kroppen känner igen som normalt, varpå immunförsvaret triggas till reaktion. Detta fenomen kallas för “leaky gut syndrome” eller “läckande tarm”.

Och anledningen till att jag kan uttala mig så tvärsäkert om detta är att jag har sett otaliga gånger hur allergiska symptom kan försvinna, som genom ett trollslag, bara hunden får äta en naturlig och balanserad kost. Kroppen besitter en fantastisk förmåga att självläka och återställa, bara den ges rätt förutsättningar.

För veterinärer är klåda alltid allergi

Men för veterinärkåren är klådan och de underliggande magproblemen diffusa och svårdiagnostiserade. Hunden kan uppvisa en tillfällig förbättring när enstaka näringsämnen tillförs eller om hunden sätts på ett veterinärt dietfoder; kortison och antibiotika maskerar effektivt problemen. Men förbättringen blir ofta kortvarig och följs inte sällan av förvärrade problem och till och med nya problem. Situationen är mycket allvarlig.

Behandlingen och medicineringen vid såväl magproblem som allergiska symtom är en starkt bidragande orsak till det som till sist blir en ond cirkel av eskalerande problematik. Kortison och antibiotika påverkar balansen mellan goda och onda bakterier och även om dessa behandlingar kan vara nödvändiga initialt så gör de vid utdragen användning mer skada än nytta. Symtombehandling botar inte. Symtombehandling löser heller inga problem – den bara maskerar dem.

Jag vet – och jag har full förståelse för – att många hundägare inte orkar se sina hundar lida. Om ingen förändring görs i kosten så finns ju roten till problemen kvar och förvärras hela tiden och till sist är det faktiskt fråga om att göra slut på hundens lidande. Men tyvärr avlivas många hundar i onödan eftersom problemen, i de allra flesta fall, går att komma tillrätta med.

Kosten – den viktigaste förutsättningen för hälsa!

Kroppens naturliga läge, det som den alltid strävar efter, är att vara frisk och i balans. För att uppnå optimal hälsa och balans behöver kroppen rätt förutsättningar. Vi kan inte förvänta oss att kroppen ska vara frisk om kosten är sjuk. Det finns ingen hållbar quick-fix och inga genvägar – rätt kost är det allra viktigaste.

För de hundar som tidigt visar tydliga tecken på magproblem är lösningen ganska enkel: man slänger bort all processad mat och gör en omställning till en naturlig kost, som förutom att göra slut på magproblemen, även kommer att förhindra att hudproblem och klåda uppkommer i framtiden. Man har så att säga, stämt i bäcken.

För de hundar som börjat klia sig eller som har andra hudproblem kan det bli en lång och jobbig resa mot förbättring. Hos vissa hundar kvarstår klådan en god tid efter kostomläggningen och det hela kan kännas ganska hopplöst. Det är viktigt att INTE GE UPP! Det finns så gott som alltid en lösning, ytterst få fall är hopplösa. Det gäller bara att hitta en kost som passar individen.

När vi ger kroppen rätt förutsättningar börjar den rena sig själv genom att eliminera toxiner och slaggprodukter – en utrensningsprocess påbörjas. Huden är kroppens största elimineringsorgan, vilket betyder att det är naturligt att klåda och andra hudproblem ibland tillfälligt förvärras under utrensningsprocessen.

Man bör dock kunna skönja en förbättring inom de första två veckorna. Om ingen förbättring alls sker är det ett tecken på att kosten inte är rätt balanserad. Och i de allra flesta fall beror det på att hunden får för mycket kött och att de köttråvaror man använder har hög fetthalt.

Se upp med överutfodring!

Både vargar och hundar frodas på betydligt mindre mängd animalier än vad man skulle kunna tro. Både vargen och den domesticerade kusinen hunden är sanna överlevare, som genom sin otroliga förmåga att anpassa sig klarar de uslaste och magraste förhållanden. Den opportunistiska vargen lärde sig tidigt att i människans närhet finns mat att hämta och idag överlever gathundarna på sopor i storstädernas slum. Och det är just anpassningsförmågan som gjort vargen så framgångsrik som art och som gjort att hunden överlevt i människans närhet, trots att vi i stort sett tagit ifrån den möjligheten att söka sin egen föda.

Missförstå mig inte, detta betyder inte att det därmed är okej att ge hunden torrfoder eller annan processad skräpmat. Processad mat innehåller varken levande enzymer eller naturlig bakterieflora. Det betyder bara att vi om vi vill efterlikna vargens diet får vi absolut inte överutfodra hundarna. Vi kan inte mata våra hundar med 2–3 fetthaltiga köttmåltider varje dag. Förr eller senare tippar lasset, botten faller ur, måttet är rågat – ja använd vilket idiomatiskt uttryck som helst; kontentan är att det tar en ände med förskräckelse.

Vad gör man då när det kliar?

Invärtes behandling:

 • Använd köttråvaror med låg fetthalt, aldrig över 10% fett (därmed är färskfoder från zoobutiken diskvalificerade).
 • Koka grönsaker av alla de slag, såväl ovanjordgrönsaker som rotgrönsaker och potatis. Mosa eller puréa gärna, särskilt åt små hundar.
 • En viss del gryn och pasta kan användas som bulk i maten. Gärna fullkorn och ekologiskt. Tänk på att koka ris och gryn länge och i mycket vatten. Låt gryn och stärkelserika grönsaker (rotgrönsaker, potatis) kallna i kylskåp.
 • Stärk mikrofloran och stimulera magsyra- och enzymproduktion med Molkosan, eller Biosa Pet. Ge eventuellt också lite äppelcidervinäger i maten. Kosttillskott av neempulver kan vara fördelaktigt (t.ex. Rensa Ut, eller NIX TIX.

Blanda alla ingredienser enligt proportionerna nedan: Blandade måltider. Eller ge ett mål med varje del för sig: Separerade måltider.

Utvärtes:

  • Undvik bada hela hunden i mesta möjliga mån. Måste hunden badas används t.ex. neemschampo eller något annat milt schampo med naturliga ingredienser. Undvik alltid produkter med SLS, silikoner och konserveringsmedel.
  • Tvätta lokalt på problemområden med probiotika (t.ex. Biosa Pet eller Molkosan) eller silvervatten (kolloidalt silver). Aloeveragel (se upp med tillsatser!), neempuder, neemsalva har en lugnande och antiseptisk verkan.
  • Eventuellt kan svårt drabbade områden behandlas med Fuciderm salva (innehåller kortison och fusidinsyra) som fås hos veterinär.
  • Klåda i ytteröra eller andra mer fuktiga områden lindras med neempuder, thornit öronpuder (finns i zoobutiker) eller Oti Currant (veterinnärer).

Har Du frågor, behöver Du kostrådgivning: Ring!

Varma hälsningar till alla hundar, och deras människor

Anne-Li