Kokosfett

Jag får en del frågor om kokosolja/kokosfett: Är det något man ska ge till hundar? För- och nackdelar? Hur nyttigt är det egentligen? Jag är långt ifrån expert, men lite åsikter har jag allt.

Det finns massor av gott att säga om kokosfett och jag sällar mig gärna till förespråkarna. Men hur bra är det för hunden?

Det mesta av fettet i kokosfett är mättat fett, som trots all skrämselpropaganda vi matats med i många år, enligt nya rön inte alls är så skadligt för människor som tidigare påståtts. För ett köttätande djur torde det inte vara farligt alls. Det ingår ju trots allt naturligt i deras bytesdjur.
Kokosfett sägs vara bra fett eftersom det består av mediumlånga fettkedjor, som visat sig ha många goda hälsoeffekter.
Jag tänker inte bli alltför långrandig och gå för djupt in i vad kokosfett är för något. Dels för att jag på intet vis är expert i ämnet och dels för att det redan finns massor av bra information på nätet om vad kokosfett är och vilka fördelar det har…. och om man får tro en del av marknadsföringen så skulle det kunna bota både Alzheimers och AIDS?…. Nå i alla fall, hälsofördelarna är säkert många och betydande.

Kokosfett är också fett!

Det jag vill påpeka och belysa, är att den totala mängden fett i kosten har stor betydelse för hälsan. Om hunden äter varierade köttslag, som innehåller normalt med fett, så behövs väldigt sällan extra fett i kosten. Ett tecken på att fettintaget är för litet är avmagring, trötthet, att pälsen plötsligt blir matt och tråkig och fällningen ökar markant.
Om hunden däremot får för mycket fett så kan det också yttra sig som avmagring, trötthet, att pälsen blir matt och tråkig och fällningen ökar markant. Dessutom kan avföringen bli lös, hunden kan matvägra, få buller i magen, sura uppstötningar, få mjäll och klåda, rinnande ögon och en mängd andra symptom som lätt kan förväxlas med ett för litet fettintag. Var alltså försiktig med extra fett. Var uppmärksam på förändringar hos hunden. Läs gärna mina artiklar om fett och fettsyrabalans som rekommenderas nedan.

Kokosfett som Omega3-tillskott?

Eftersom den moderna hundens “bytesdjur” i övervägande utsträckning består av kommersiellt uppfödda djur som tvingas äta onaturliga foder i större utsträckning än de får beta gräs i hagen, är det inte ovanligt att hunden drabbas av symtom som beror på en fettsyraobalans i kroppen. Tillskott av långkedjade fleromättade fettsyror (förkortat: LKFOFS) kan därför absolut behövas. Men kokosfett är inte en källa för LKFOFS. Kokosfett är fattigt på omättat fett och i synnerhet på fleromättade fettsyror.

Kokosfett ersätter alltså inte t.ex. fiskolja i kosten. Nu är det ingen hemlighet att jag, efter att grundligt satt mig in i ämnet, inte anser att fiskolja är något nyttigt fodertillskott. Tvärtom faktiskt: Jag anser att man till varje pris bör undvika fiskolja och istället ge hunden fet fisk som har en naturlig fettsyraprofil. Läs gärna mina artiklar om fett och fettsyrabalans:

Ska man bry sig om kokosfett överhuvudtaget?

Som fodertillskott

Jag kan egentligen bara komma på två anledningar till att ge hunden kokosfett:

  1. Hunden har ett förhöjt energibehov, den behöver alltså extra fett i kosten. Detta är dock sällsynt eftersom den moderna hundmaten (torr, blöt eller färsk) vanligtvis innehåller mer än nog av fett, men tillfälliga behov kan föreligga. Kokosfett är ett bra energitillskott eftersom energin kommer kroppen tillgodo snabbt utan att kräva matsmältningsapparaten på stora resurser i form av enzymproduktion. Ungefär på samma sätt som fruktsocker/druvsocker inte kräver amylas för att spjälkas som andra kolhydrater gör.
  2. Att administrera medicin. Jag tycker att en liten klick kokosfett är bra om man behöver få i hunden medicin och allt annat fallerar. Och det är ett mycket bättre alternativ än leverpastej och annan tillsatsspäckad människomat.

Annan användning

Kokosfett är utmärkt för utvärtes behandling av olika hudåkommor, på bl.a. sår, torr hud och skorviga armbågar.

Kokosfett ska vara rått, kallpressat, oraffinerat, oblekt, fritt från smak- och färgämnen, och givetvis också ekologiskt och rättviseproducerat.