Man får inte va’ dum, för då får man äta hjärnfoder

(Uppdaterad 2021-04-13)

Har din hund drabbats av demens på gamla dar’? Inga problem – det finns foder som hjälper!

En av mina systrar har en hund som är gammal, lite förvirrad och har svårt att sova på nätterna. Vid ett veterinärbesök blev hon rekommenderad ett foder som skulle vara kliniskt bevisat att motverka demens – allt enligt veterinärens utsaga.

Detta kunde jag förstås inte motstå att titta lite närmare på; foder som motverkar demens? Det låter ju helt fantastiskt!

Fodret som rekommenderades heter: Hill’s™ Prescription Diet™ b/d™ Hund med kyckling (på engelska: Brain Aging Care b/d™)

Så här skriver Hill’s på sin svenska hemsida:

”Kliniskt bevisad att hjälpa till att bibehålla inlärningsförmåga, social interaktion och sömnmönster hos äldre hundar.

Och vidare: ”helfoder för nutritionell hantering av hundar som drabbats av beteendeförändringar i samband med hjärnans åldrande.”

Så här ser ingredienslistan ut:

”Mald majs, mald vete, kyckling- och kalkonmjöl, animaliskt fett, ärtklimjöl, smakbuljong, linfrö, tonfiskmjöl, sojabönsmjöl, vegetabilisk olja, tomatpressmassa, morotspulver, spenatpulver, citruspressmassa, druvpressmassa, kaliumklorid, alfa-liponsyra, L-karnitin supplement, kalciumkarbonat, salt, L-lysinhydroklorid, taurin, L-tryptofan, vitaminer och spårämnen. Innehåller EU-godkänd antioxidant.”

OBS! Hill’s har nu ändrat sin beskrivning av innehållet på hemsidan till följande:

Spannmål, kött och animaliska derivat, oljor och fetter, vegetabilisk derivat, grönsaker (3.6%), frön, fisk och fisk derivat,vegetabiliskt proteinextrakt, frukt (1.3%), mineraler.

Och så här beskriver man numera de huvudsakliga fördelarna med fodret:

  • Med särskilda antioxidanter och omega 3-fettsyror som bevarar hjärnfunktionen och förbättrar inlärningsförmågan hos äldre hundar.
  • Minskade mängder protein, natrium och fosfor för att bevara hjärt- och njurhälsan hos äldre hundar.

Vad är det i detta foder som motverkar demens?

Det är en vanlig missuppfattning att veterinära dietfoder är medicinska foder och att de innehåller mediciner som botar sjukdom. Men så är det inte. Lagen säger att mat på sin höjd får marknadsföras som näringsmässig behandling, annars måste den läkemedelsklassas, och mat kan inte läkemedelsklassas. Alla medicinska påståenden ska kunna styrkas med kliniska försök. Vi återkommer till detta längre fram.

På Hill’s hemsida säger man så här om Hill’s™ Prescription Diet™ b/d™:

”Med särskilda antioxidanter och omega 3-fettsyror som bevarar hjärnfunktionen och förbättrar inlärningsförmågan hos äldre hundar.”

Vilka är antioxidanterna man pratar om?

Antioxidanter spelar en avgörande roll, inte bara vid kroppens åldrande, utan för hälsan i allmänhet. Utan rätt mängd antioxidanter närvarande får de fria radikalerna – som är ett naturligt resultat av syreomsättningen – härja fritt och kan potentiellt orsaka oxidativ stress och cellförstörelse.

Den enda fria antioxidant (eller mitokondriella kofaktor/antioxidant som den ibland kallas) som specificeras i innehållsförteckningen är alfa-liponsyra. Mitokondriella kofaktorer – t.ex. liponsyra eller coQ10 – har som funktion att skydda mitokondrierna i cellerna.  Det enda sätt att få i sig fri och analog (enskild) liponsyra är att äta den syntetisk framställda formen, som finns i en uppsjö av olika kosttillskott och som är den form som ingår i detta foder.

Men syntetiska antioxidanter är inte samma sak som naturliga antioxidanter[1]. Naturliga antioxidanter, alltså den typ som finns i mat, skyddar kroppen mot oxidativ stress, medan syntetiska antioxidanter istället skapar oxidativ stress. Flera vetenskapliga studier[2] har påvisat att verkningarna av syntetiska antioxidanter är minst sagt osäkra och i värsta fall medför risk för ökad dödlighet.

Men fodret innehåller faktiskt även naturliga antioxidanter: morotspulver, spenatpulver och citruspressmassa innehåller antioxidanter i form av bland annat E- och C-vitamin, bioflavonoider och karotenoider.

Druvpressmassa innehåller rikligt av antioxidanter, men den innehåller också tanniner (t.ex. garvsyra) och är dessutom i princip osmältbar och värdelös som näringskälla[3].

Vidare är fodret konserverat med syntetiska antioxidanter. Termen ”EU-godkänd antioxidant” innebär oftast att man använt BHA, BHT, TBHQ eller kombinationer av dessa.

Sammanfattning:
Detta foder innehåller både syntetiska och naturliga antioxidanter. Syntetiska antioxidanter orsakar oxidativ stress som förstör cellerna, medan naturliga antioxidanter skyddar mot oxidativ stress. Fodret är konserverat med högst kontroversiella syntetiska antioxidanter.

Vilka är fettsyrorna man pratar om?

Vi ser att tonfiskmjöl ingår i fodret. Jag antar att det är i detta man har uppmätt de 0,011 % EPA (eikosapentaensyra) som fodret innehåller enligt hemsidan. EPA och DHA (dokosahexaensyra) är de fettsyror som förknippas med mental hälsa och neurologiska funktioner.

Studier har visat att hos äldre personer som åt fisk minst två gånger per vecka reducerades risken för demens med 28% och Alzheimers med 41%, i jämförelse med de personer som åt fisk en gång per månad.[4] Men lägg då märke till att det handlar om fisk – inte fiskolja, och inte fiskmjöl!

Jag vill för övrigt starkt ifrågasätta valet av just tonfiskmjöl. Tonfisk är en fisk högt upp i näringskedjan som under sin livstid samlar på sig stora mängder miljögifter, bland annat kvicksilver. Allt fiskmjöl är dessutom konserverat med höga doser syntetiska antioxidanter, bland annat etoxykin.

Övriga omega3-fettsyror i fodret utgörs av ALA (alfalinolensyra) som kommer från vegetabilier. ALA kan i hundkroppen omvandlas till EPA och vidare till DHA, men i hur stor utsträckning detta kan ske är omdebatterat[5].

Sammanfattning:
Detta foder innehåller omega3-fettsyran EPA som förknippas med mental hälsa och hjärnans funktioner. Fodret innehåller tonfiskmjöl som kan innehålla höga halter av miljögifter och som alltid är behandlat med kemiska antioxidanter.

Vilka är de kliniska studier man pratar om?

Jag ställde faktiskt frågan till Kruuse Svenska AB som distribuerar Hill’s i Sverige och vänligt nog fick jag ta del av studien* – åtminstone den del som man vill delge allmänheten. Det handlar om en longitudinell studie[6] där man ville undersöka hur beteendeförändringar, sömnstörningar och kognitiv dysfunktion[7] hos åldrande hundar påverkas av mental stimulans och näringsmässig behandling.

* Norton W Milgram, Steven C Zicker,DVM PhD, Elizabeth Head, PhD 2, Carl W Cotman, PhD. Effect of an Antioxidant-Diet and Cognitive Enrichment on Age-Dependent Cognitive Dysfunction in Dogs.

Forskarnas sammanfattning av studien:

”In summary, we have found first, that age can markedly affects learning ability, second that age-dependent cognitive deficits can be alleviated by food intervention with a broad spectrum of antioxidants and mitochondrial cofactors, and third that cognitive enrichment can also partially alleviate the development of age-dependent cognitive dysfunction. These conclusions are based on data obtained from a variety of neuropsychological tests, conducted over one year.”

Översättning av ovanstående citat: Sammanfattningsvis har vi funnit att ålder kan ha en påtaglig inverkan på inlärningsförmågan, för det andra att åldersrelaterade kognitiva[8] brister kan lindras genom livsmedelsintervention med ett brett spektrum av antioxidanter och mitokondriella kofaktorer, och för det tredje att kognitiv berikning också delvis kan lindra utvecklingen av åldersrelaterad kognitiv dysfunktion. Dessa slutsatser bygger på data som erhållits från en rad neuropsykologiska tester, som genomfördes över ett års tid.

Utförandet av studien sammanfattar jag så här: Hundar som får bo två och två istället för ensamma; som motioneras två gånger per vecka; som får kognitiv stimulans 5–6 dagar i veckan och som får leksaker att leka med, har en ökad kognitiv förmåga jämfört med övriga hundar i studien som fick ingetdera av detta. Resultaten förbättrades ytterligare bland de hundar som utöver kognitiv berikning, också fick ett foder berikat med antioxidanter och mitokondriella kofaktorer[9].

Man kan undra om det verkligen måste till en studie för att bevisa detta?

Man testade också en mindre grupp unga hundar och av dessa påvisade de som fick samma kognitiva berikning som de äldre hundarna, samma ökade kognitiva förmåga som dem. Dock uteblev den ytterligare förbättringen hos de unga hundar som också fick foder berikat med antioxidanter och mitokondriella kofaktorer.

Sammanfattning:
Den studie som Hill’s hänvisar till har påvisat att när hundar får sällskap, motion, mental stimulans, leksaker att förströ sig med, samt en kost som berikats med antioxidanter, så blir de klokare, lugnare och sover bättre.

Djurförsök

Vi ska vara klara över att alla studier som genomförs på liknande sätt är djurförsök och ingenting annat. Den hundras som används allra mest i djurförsök är Beagle[10], och så är även fallet i studien bakom det här fodret: 48 åldrande beaglar plus 16 yngre beaglar användes.

Samtidigt som Hill’s Pet Nutrition, som ägs av Colgate-Palmolive, gärna vill framstå som omsorgsfulla djurrättsaktivister som generöst sponsrar djurskyddsanläggningar, så deltar man alltså i djurförsök. Allt prat om hur man värnar om djuren är endast rökridåer för att ta fokus ifrån sanningen bakom de kliniska studier man skryter om, och som många gånger faktiskt bara bevisar det som redan är uppenbart. Jag anser detta vara en lek med försvarslösa, levande och kännande varelser, och det gör mig djupt upprörd och ont i hjärtat.

Bild från: http://www.beaglepro.com/research-beagles

Vad är då min slutsats om det här fodret?

Hill’s™ Prescription Diet™ b/d™ skiljer sig inte särskilt mycket från Hill’s övriga sortiment. Man har använt ungefär samma billiga skräpingredienser som bärare åt smakämnen och syntetiska näringsämnen. Det finns dock en positiv skillnad som ger detta foder ett visst övertag gentemot andra foder från Hill’s: Man har tillfört näringsrika grönsakspulver.

Jag anser dock inte att detta foder (eller något annat foder från Hill’s) är värt att spendera pengar på, därför att allt som fodret påstås göra för hunden, kan precis lika gärna åstadkommas med naturlig mat, som innehåller naturliga fetter och naturliga antioxidanter. Vi behöver varken studier eller djurförsök för att förstå att ett rikt liv med motion, mental stimulans och sund kost är det bästa sättet att både förebygga och lindra åldersdemens.

Är det verkligen möjligt att motverka åldersdemens med foder?

Ja, det är uppenbart möjligt. Men det som studien inte talar om för oss är vad de deltagande hundarna åt för typ av kost före studien. Vi får anta att de åt samma näringsfattiga kost som de deltagande hundar som inte fick berikad kost. Tänk ändå vad lite extra grönsaker kan åstadkomma, trots att de gått igenom process och sterilisering.

Och om det nu är både möjligt och kliniskt bevisat att ett foder kan lindra åldersdemens, hur kan det då komma sig att inte något liknande foder finns för människor? Varje sjukhus borde ha ett eget foderapotek, med hyllorna dignande av foder som botar – inte bara demens, utan även ledproblem, övervikt, magproblem, allergi, njursjukdom, leversjukdom, urinsten, hjärtsjukdom, ångest och oro, tandsten och tandsjukdomar…

Jag har två frågor till Hill’s Pet Nutrition:

  1. Om alla era foder är så fantastiska som ni påstår, varför blir hundarna överhuvudtaget sjuka?
  2. Varför inte satsa på att göra alla foder lika näringsrika, för att istället förebygga sjukdomar innan de uppstår?

Fast ni behöver inte bry er om att svara. Ni är genomskådade och mig lurar ni inte.

Varma hälsningar till alla hundar, och deras människor
Anne-Li

P.s. Hill’s är inte ensamma om att producera veterinära dietfoder. Royal Canin, Eukanuba, Specific, med flera, producerar också liknande produkter enligt samma koncept och med i stort sett samma usla innehåll. D.s.


Referenser, relaterade artiklar och credits:

[1] hundapoteket.se/alla-antioxidanter-ar-inte-lika-skapade/

[2] Alpha-Tocopherol, Beta-Carotene Cancer Prevention (ATBC) Study; Carotenoid and Retinol Efficacy Trial (CARET); Mortality in randomized trials of antioxidant supplements for primary and secondary prevention: systematic review and meta-analysis. Bjelakovic G1, Nikolova D, Gluud LL, Simonetti RG, Gluud C.; A unifying view of ageing and disease: the double-agent theory. Lane N1.

[3] Magnier, L., 1991. The use of grape by-products in animal feeding. In: Tisserand J.-L., Alibés X. (eds.). Fourrages et sous-produits méditerranéens . Zaragoza : CIHEAM, 1991. p. 89-99 (Options Méditerranéennes : Série A. Séminaires Méditerranéens; n. 16)

[4] T.L. Huang, PhD; P.P. Zandi, PhD; K.L. Tucker, PhD; A.L Fitzpatrick, PhD; L.H. Kuller, MD, Dr PH; L.P. Fried, MD, MPH; G.L. Burke, MD, MS; and M.C. Carlson, PhD. Benefits of fatty fish on dementia risk are stronger for those without APOE ε4.

[5] hundapoteket.se/fett/; www.dogsnaturallymagazine.com/can-dogs-convert-plant-based-omega-3-fats/

[6] https://sv.wikipedia.org/wiki/Longitudinell_studie

[7] Milgram NW, Head E, Weiner E, Thomas E. Cognitive functions and aging in the dog:Acquisition of nonspatial visual tasks. BehavNeurosci 1994; 108: 57 – 68.

[8] https://sv.wikipedia.org/wiki/Kognition

[9] Ann Gardner, Mitokondriell medicin – ett forskningsområde där helheten är viktigare än organdelarna. Medikament nr 3/05, sid 22–27 – http://www.ortomolekylar.se/wp-content/uploads/2012/01/Gardner05MitoMed.pdf; Marriage B, Clandinin MT, GlerumDM. Nutritional cofactor treatment inmitochondrial disorders. J Am Diet Assoc2003; 103: 1029-38.

[10] http://www.beaglepro.com/research-beagles