Middagstips: Återhämtningsmåltid

(Denna artikel innehåller produktlänkar.)

Molly har varit deppig och låg sedan Bodil lämnade oss. Hon har matvägrat, haft diarré och ont i magen, och vissa dagar har hon ätit gräs och kräkts. Det gör förstås inte saken bättre att hon även har varit lite skendräktig. Men nu har vi kommit igenom det värsta. Även om det märks på Molly att hon saknar Bodil så äter hon som hon ska och är pigg och glad igen. Jag tänkte basera dagens middagstips på hur jag har gjort för att få Mollys mage att må så bra som möjligt under den här tiden.

För det första är det mycket viktigt att maten inte är fet! Det är faktiskt alltid lika viktigt, men i synnerhet när magen är i uppror. Jag har använt mager (5% fett) kycklingfärs och vit fisk som det animaliska inslaget i måltiden. Sedan har jag använt hirsgröt (recept nedan) och grönsakspuré som utfyllnad.

Och sen har vi den magiska ingrediensen, den som är så viktig och avgörande och som har hjälpt Molly att smälta maten och bli bra i magen: Ananas. Ananas innehåller enzymer i form av bromelain som hjälper till att spjälka protein. Bromelainet har även en antiinflammatorisk effekt med god påverkan på eventuella tarminflammationer. Andra enzymrika vegetabilier som man kan variera med är papaya och ruccolasallad.

Recept på hirsgröt (finns även på förpackningen)

Steg 1:

Koka upp och slå bort kokvattnet för att få bort de bitterämnen som sitter i skalet.

Steg 2:

Tillsätt 4 dl nytt vatten. Koka under lock på svag värme i cirka 10 minuter. Ta bort kastrullen från värmen. Låt gröten stå och svälla i minst 15 minuter. Låt den kallna.

Mollys återhämtningmåltid ser ut så här:

  • Cirka 10 gram mager kycklingfärs (5% fett)
  • Cirka 10 gram vit fisk (fryst alaska pollock)
  • Cirka 30 gram hirsgröt
  • Cirka 20 gram grönsakspuré
  • Cirka ½ matsked finhackad färsk ananas

Valfria tillskott:

Molly är en liten hund, hon väger 6 kg, och även om hon är ganska aktiv så är hon dock 10 år gammal. En totalvikt på cirka 70 gram per måltid, varav endast cirka 30% är animaliskt, är mer än tillräckligt för Molly, i alla fall under rådande situation (70g x 2 = 140g / dag = 2,4% av kroppsvikten). Det är bättre att ge för lite mat och sedan öka, mycket försiktigt, om och när det behövs.

Ett tips på snabb och lättgjord grönsakspuré finns i den här videon:

Har Du frågor, behöver Du kostrådgivning: Ring!

Varma hälsningar till alla hundar, och deras människor

Anne-Li

——–

Information om marknadsföring: Detta blogginlägg innehåller marknadsföring av produkter från mitt företag Naturbalans. Vänligen läs min disclaimer för mer information om marknadsföring, sponsring och reklam på denna blogg.