Mina tankar om chicken jerkey och fanconis syndrom

Redan 2007 gick amerikanska FDA (U.S Food and Drug Administration) ut med en varning om att så kallade chicken jerkey treats (tuggben/godis med torkad kyckling) tillverkade i Kina orsakat svåra och akuta förgiftningssymtom hos hundar och katter. Efter åtskilliga tester har man fortfarande inte klarlagt anledningen till att så många djur drabbats av njurskador – fanconis syndrom (FS)[1] – efter att ha ätit de utpekade produkterna. Sedan december 2015 har FDA tagit emot rapporter om fler än 6200 hundar, 26 katter och 3 människor. Rapporterna inkluderar fler än 1140 döda hundar.[2]

Veterinärer världen över[3] har slagit larm och varnar för chicken jerkey treats. Men tillverkarna vägrar konsekvent att erkänna något ansvar. I de få fall produkter faktiskt har återkallats, så har det skett på grund av annan orsak och produkterna har sedan kommit tillbaka på marknaden som om inget hänt.

Vad är fanconis syndrom?

FS är ett hemskt tillstånd vars symtom bland annat kännetecknas extrem törst och kissande, orkeslöshet, kräkningar (inte alltid), minskad aptit. Hos en individ med FS fungerar inte njurarna som de ska och viktiga näringsmolekyler spolas ut i urinen, istället för att absorberas av kroppen. Detta kan leda till olika konsekvenser och djuret måste snabbt komma i behandling. I svåra fall blir sjukdomen en plågsam kamp som slutar med att djuret dör.

Tragedierna fortsätter

Och tyvärr, skandalen växer och tragedierna fortsätter att inträffa. Så sent som i april 2018 läser jag om förkrossade hundägare som sett sina hundar dö i plågor efter att ha ätit godis som deras omtänksamma ägare givit dem i god tro. Det är helt förfärligt och jag lider verkligen med alla drabbade.

“The majority of complaints involve chicken jerky (treats, tenders, and strips), but others include duck, sweet potato, and treats where chicken or duck jerky is wrapped around dried fruits, sweet potatoes, yams, or rawhide.”

FDA Provides Update on Jerky Pet Treat Investigation[4]

Vissa specifika märken har pekats ut, bland annat Waggin’ Train och Canyon Creek Ranch – båda tillverkade av Nestlé Purina. Men faktiskt används produkterna som förgiftat djuren i många olika produkter under många olika namn och de importeras till många olika länder, bland annat Sverige. Det som i början antogs vara begränsat till torkad kyckling har vuxit till att innefatta flera olika produkter, alltifrån torkad frukt till vegetabiliska så kallade dental chews (tandtugg).

Hur har det kunnat bli så här? Vad ligger egentligen bakom?

Melamin-skandalen

För cirka 10 år sedan uppdagades att förblandningar och proteinkoncentrat (bland annat vetegluten) producerade i Kina innehöll melamin[5] [6]. Innan larmet kom användes de förgiftade produkterna av flera olika foderproducenter, i flera olika foderprodukter för hundar och katter. Djuren drabbades av FS, som i många fall var dödande.

Melamin är förhållandevis enkelt att upptäcka vid tester och skandalen uppdagades därför ganska snabbt. Det hela ledde så småningom till att två kinesiska medborgare samt chefen för ett amerikanskt företag ställdes inför rätta i amerikansk domstol[7] för att medvetet ha använt den förbjudna livsmedelstillsatsen melamin.

Men detta var för över 10 år sedan. Sedan dess har man kunnat utesluta att de nya fallen av FS inte orsakas av melamin.

E 422 Glycerin

Jag har tagit upp glycerin i en tidigare artikel här på bloggen: Godis är också mat

Glycerin (också kallat glycerol eller propantriol) är ett konsistens- och stabiliseringsmedel som är vanligt förekommande i godis-, tugg- och foderprodukter. Vissa misstankar har riktats mot ett särskilt industriglycerin som framställs ur en mycket giftig planta. Detta glycerin är dock inte godkänt för annat än industriell användning och får alltså inte förväxlas med glycerin av livsmedelskvalitet. Vid en grundlig inspektion hos en stor tillverkare av bland annat chicken jerkey (Yantai Aska, Kina), utförd av amerikanska FDA, upptäcktes inget som skulle kunna orsaka fallen av FS.

Däremot upptäcktes att Yanti Aska förfalskat analyscertifikatet (Certificates of Analysis) gällande glycerin som används i produktionen[8]. Efter undersökningar utförda i samarbete med kinesiska myndigheter, fastslogs att livsmedelsgodkänt glycerin medvetet märkts som industriglycerin. Detta för att underlätta importen – det är tydligen betydligt mindre krångel att importera industriglycerin i jämförelse med glycerin av livsmedelskvalitet. Det var således inget ”fel” på glycerinet som använts i produktionen av hundgodis – det var bara medvetet felmärkt. Jag lämnar det till läsaren att dra sina egna slutsatser av detta.

Mycket kan vara kontaminerat

Problemet som amerikanska FDA har, och som gör att svaren dröjer, är att man ännu inte har något test som kan fastställa ifall förgiftningsfallen orsakats av den typ av glycerin som framställs av den giftiga plantan. Faktum är att omfattande kemiska och mikrobiella tester har utförts på såväl de utpekade produkterna som de faciliteter de tillverkats i, utan att man kunnat finna något som skulle kunna orsaka fallen av FS[9].

Även om de flesta fallen av FS har kopplats samman med torkad kyckling och de andra utpekade tugg- och godisprodukterna, finns risken att det mystiska ämne som fortsätter att göra djuren sjuka är betydligt mer spritt än så. Det finns alltså inget sätt att testa och peka ut exakt vilket eller vilka ämnen som orsakar fallen av FS, därför är det heller inte möjligt att i dagsläget veta i vilken omfattning det är spritt.

Det mystiska ämnet skulle kunna finnas gömt i ingredienserna i en rad olika produkter. Rismjöl, sojamjöl, vetegluten, majsmjöl är exempel på ingredienser som är vanligt förekommande även i foder för hund- och katter. Och dessa ingredienser har faktiskt kopplats samman med FS. Ett utbrott av FS i Australien 2009 stoppades när två olika typer av tuggprodukter återkallades.[10]

“The kidney conditions, sometimes fatal, were associated with the feeding of chicken jerky treats made by KraMar and grain-based dental chews made by Virbac.[…]

[…]Then in May, several more new cases of acquired proximal renal tubulopathy surfaced that were associated not with dried chicken treats but with VeggieDents, a corn-, soy- and rice-based dental chew that had been introduced in March by Virbac through veterinarians. Virbac pulled the product from the market in Australia on June 1.”

Trots noggranna tester av produkterna fann man inga toxiska ämnen och orsaken till fallen av FS kunde inte fastställas. Produkterna är tillbaka på marknaden.

Vi måste sluta vara godtrogna!

Det går inte att blunda för att det förekommer fusk och olagliga genvägar i såväl livsmedels- som djurfoderbranschen. Och det är faktiskt inte bara det uppenbara fusket som skrämmer, utan även etablerade och fullt tillåtna ämnen och produktionsmetoder kommer med allvarliga risker som vi ännu inte sett de fulla konsekvenserna av. Användningen av GMO, syntetiska antioxidanter, eller irradiation av livsmedel, är exempel på ämnen och metodik, som även om de faktiskt på vissa håll ifrågasätts, huvudlöst släpps lös på både djur och människor.

Det går heller inte att blunda för att många oegentligheter i djurfoderbranschen kan spåras till anläggningar långt borta i Asien. I länder som Kina, Vietnam och Indien förekommer så mycket förorening, både medveten och omedveten, både av födoämnen och av jordens element, att det är svårt att lita på någonting som tillverkas där.

Det är enkelt att skylla allt på Kina

Kina har varit oerhört aktiva och aggressiva på världsmarknaden under lång tid. Under den tiden har Kina tagit över mer eller mindre hela tillverkningen av koncentrerade mikronäringsämnen (vitaminer, mineraler) och vegetabiliska proteinkoncentrat. Ja i princip alla tillverkningsbranscher har fått känna på konkurrensen från kineserna, som genom att dumpa priserna kunnat roffa åt sig stora portioner av marknaden.

Men att lägga all skuld på Kina – som numera får bära skulden för det mesta av allt som är fel med djurfoderbranschen – är att göra det väldigt enkelt för sig. Fusk och olagliga genvägar förekommer överallt, i många olika länder, på alla kontinenter. Och även om fusket med största sannolikhet är mer utbrett i länder där produktionen är allt annat än transparent, så fuskas det faktisk här på hemmaplan också. Visserligen är Kina kända för att vara de snabba och kostnadseffektiva genvägarnas land, men här i våra rika västländer finns de profithungriga importföretagen som utnyttjar de låga tillverkningskostnaderna och cashar in stora vinster.

Vilket ansvar har vi konsumenter?

Och hur är det med oss konsumenter, vilket ansvar har vi själva? Har Du själv ägnat en tanke åt var produkten Du ger Din hund tillverkas, eller hur den tillverkas?

Fråga vilket företag som helst som importerar foderprodukter för djur och de kommer alla att bedyra hur noga de är med val av tillverkare och leverantörer och hur noga de inspekterat leverantörernas faciliteter. Men ska vi hundägare verkligen nöja oss med det? Vi ser och vi hör, gång på gång, det ena larmet efter det andra, och likväl fortsätter vi att köpa de tvivelaktiga produkterna. Kanske är det dags att vi hundägare börjar ta vårt eget ansvar för våra djur?

Att en produkt får lov att säljas i butik garanterar varken säkerhet eller kvalitet och än mindre nyttighet. Det enda sätt vi har att åtminstone i största möjliga mån försäkra oss om att våra hundar inte får i sig skadliga ämnen, är att helt avstå från processade produkter, även de som ”bara” är torkade, i synnerhet om de är importerade. Det finns faktiskt svenska företag som säljer sunda produkter, som torkats med naturliga metoder och utan användning av tillsatser. Varför inte gynna dem istället?

Kom ihåg, att även om texten på förpackningen uppger att produkten är tillverkad i exempelvis ett EU-land, så kan flera eller till och med alla ingredienser komma från något helt annat land.

Mina råd till alla hundägare är: Är du osäker på någon produkt, kontakta tillverkarna/importörerna. Ställ frågor, kräv tydliga svar, våga vara obekväm!

Har Du frågor, behöver Du kostrådgivning: Ring!

Varma hälsningar till alla hundar, och deras människor

Anne-Li

——

Referenser och relaterade artiklar:

[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Fanconi_syndrome

[2] https://www.fda.gov/animalveterinary/safetyhealth/productsafetyinformation/ucm360951.htm

[3] http://www.askavetquestion.com/news/2011/chicken-jerky-fanconi/, https://www.facebook.com/Distriktsveterinarerna/posts/2133022966709705

[4] https://www.fda.gov/AnimalVeterinary/NewsEvents/CVMUpdates/ucm500776.htm

[5] https://sv.wikipedia.org/wiki/Melamin

[6] Sökresultat melamin FDA: https://google2.fda.gov/search?q=melamine+dog&client=FDAgov&site=FDAgov&lr=&proxystylesheet=FDAgov&requiredfields=-archive%3AYes&output=xml_no_dtd&getfields=*

[7] http://old.seattletimes.com/html/businesstechnology/2004169447_aptoxicpetfood07.html

[8] https://www.fda.gov/animalveterinary/safetyhealth/productsafetyinformation/ucm334915.htm

[9] https://www.fda.gov/downloads/animalveterinary/safetyhealth/productsafetyinformation/ucm500706.pdf

[10] http://news.vin.com/vinnews.aspx?articleId=13936

Bild: http://www.dogman.se/sv-SE/Hem/Produkt/Easy-Chew-sticks-m-kyckling-4p/310100.aspx