”Naturlig” – ett ord utsatt för allvarligt missbruk

Naturlig hundmat, naturliga råvaror, naturliga vitaminer, naturliga mineraler, naturliga fettsyror… Visst låter det charmigt och betryggande? Jag bidrar själv till denna lovordande stämsång med mitt företag ”Naturbalans” och mina ”naturliga produkter”. Men vad innebär egentligen begreppet naturlig? Och vad betyder ordet naturlig, på riktigt?

Det är förstås en fråga om definition, som kan vara minst sagt subjektiv.

Så här säger Wiktionary – den fria ordboken:

naturlig

som skapats eller kan skapas av naturen, utan hjälp av människan

I denna definition instämmer jag helhjärtat. Det är denna definition jag använder när jag pratar om hundmat och produkter och ingredienser i allmänhet; det är denna definition som ligger till grund för mitt företag och mina produkter och det är denna definition som har kommit att bli min livsfilosofi, som jag ständigt eftersträvar att efterleva.

Men inte alla ser det på samma sätt. Ordet naturlig har blivit kapat och används många gånger på ett cyniskt sätt för att marknadsföra produkter som har lite eller inget med naturen att göra.

Processad mat är aldrig naturlig!

Processad mat, som torrfoder och konserver är inte naturlig. Semi- och helsyntetiska vitaminer är inte naturliga. Och mineraler i oorganisk saltform är inte naturliga för varken hundar eller människor. Ta vilken innehållsdeklaration som helst, på vilken foderpåse eller konserv som helst och granska den noggrant. Här är ett exempel på ett foder (jag valde bara ett i högen) som marknadsförs som naturligt:

Fullkornsvete, bearbetat animaliskt protein (gris, kyckling, nöt) animaliskt fett, vegetabiliskt fett, betfiber, linfrömjöl, vetegroddar, bryggerijäst, mineraler, vitaminer och spårelement.

Tillsatser: Vitaminer: Vitamin A: 8000 IE, Vitamin D3: 800 IE, Vitamin E: 80 mg, Vitamin C: 100 mg, Vitamin B1: 3 mg, Vitamin B2: 5 mg, Vitamin B6: 3 mg, Vitamin B12: 0,04 mg, Niacin: 20 mg, Pantotensyra: 10 mg, Folin: 0,5 mg, Biotin: 0,2 mg, Vitamin K3: 2 mg, Kolinklorid: 1300 mg Spårämnen: – Koppar (som kopparsultfat) 10,0 mg, Selen (natriumselinit) 0,30 mg

Visserligen går alla ingredienser att finna i naturen – i sin ursprungliga form. Men sedan de torkats, malts, bearbetats, kokats, destillerats, separerats, pressats, konserverats och steriliserats återstår inte längre mycket av det som från början var naturliga råvaror. När så förblandningen med syntetiska vitaminer, mineraler i saltform, jäst och okänd bärare tillsats, har man skapat ett totalt kroppsfrämmande måltidssubstitut. Riktig-mat-advokaten Michael Pollan[1] beskriver träffsäkert processad mat som ”ätbara matliknande substanser”.

Ovanstående exempel är bara ett i mängden, som varken är bättre eller sämre än andra processade foder – faktum är att exemplet är helt okej som bukfylla och måltidsersättning. Men helt okej innebär inte att det är rätt att kalla det naturligt. Att naturliga råvaror använts innebär inte att slutprodukten är naturlig. Tillsatserna (förblandningen) är långt ifrån naturliga och att produkten sägs vara fri ifrån konserveringsmedel innebär bara att syntetiska antioxidanter använts istället.

Jag efterlyser ärlighet!

Att vi hundägare någon gång ibland tar till processad mat är ingen dödssynd. Hunden som till vardags äter en sund kost som är naturlig – på riktigt! – dör inte av att då och då äta lite torrfoder eller en konserv. Det är inte värre än att vi människor ibland svänger inom snabbmatsrestaurangen för en bukfylla. Vi vet att det är onyttigt, fast med en i övrigt sund kost och livsstil i bagaget klarar vi lite skräpmat utan bestående men.

Det som stör mig något alldeles oerhört, är när onaturlig mat felaktigt påstås vara naturlig. Jag tycker att det vore mycket schystare och ärligare att marknadsföra torrfoder och konserver som måltidsersättningar. Man borde kunna vara ärliga och tala om att processad mat varken är naturlig eller optimal kost för djuren, men att den kan användas som komplement till en annars sund och naturlig kost. Ett sådant foderföretag skulle få en eloge från mig – vad nu den är värd?

Varma hälsningar till alla hundar, och deras människor

Anne-Li

——–

Relaterade artiklar:

Alla antioxidanter är inte lika skapade

Organiskt eller oorganiskt

Referenser:

[1] Michael Pollan – In Defense of Food michaelpollan.com/books/in-defense-of-food/