Om

Våra hundar är våra bästa vänner

När vi väljer att ta hand om en hund axlar vi ansvaret för en levande varelse under många år framöver. Vi ska förhoppningsvis få ett långt liv tillsammans med vår hund. Den ska serva oss, tävla åt oss, arbeta åt oss, vara vårt sällskap och trotjänare i alla väder. Då vill vi förstås ge hunden de bästa förutsättningarna för ett bra liv i god hälsa. Och förutsättningarna för god hälsa är att hunden får äta en sund och naturlig kost.

Vad är sund och naturlig kost?

En sund och naturlig kost baseras på naturliga råvaror och bildar det som jag kallar för riktig mat. Riktig mat känns enkelt igen eftersom den inte behöver någon innehållsförteckning.

Hårt processade kommersiella foder i vilka allsköns suspekta ingredienser gömmer sig bakom långa, obegripliga innehållsförteckningar är INTE riktig mat.

Jag tror att de allra flesta människor idag vet hur viktigt det är att äta bra mat, lagad från grunden med bra råvaror, och att processad mat är olämplig och rent av skadlig i längden. Varför ska vi då låta våra älskade hundar leva på processade, sterila och fullständigt onaturliga matsubstitut, dag ut och dag in, år efter år?

Är jag en expert?

Det korta och sanningsenliga svaret är: Nej, absolut inte. Och vem är egentligen expert? Vilken utbildning ska man ha för att få kalla sig expert på hundmat?

“En expert är en person som begått alla tänkbara misstag inom ett mycket snävt område.”

Niels Bohr, Nobelpristagare i fysik 1922

Sanningen är att det inte finns någon oberoende och objektiv utbildning som baseras på hundens biologi och näringsbehov, i alla fall ingen som även accepteras inom veterinärvården. Den enda typ av utbildning i näringslära för hundar som accepteras inom veterinärvården är den som tillhandahålls av någon av de stora aktörerna i foderbranschen – Hill’s, Royal Canin, Specific för att nämna några.

Problematiken i detta är att en sådan utbildning aldrig kan vara varken objektiv eller opartisk eftersom den grundas på en alltigenom subjektiv och partisk forskning, en forskning som bedrivs av företag och organisationer med direkta eller indirekta ekonomiska intressen i foderbranschen. Dessa foderföretag utbildar även veterinärer och annan personal inom djursjukvården och utnyttjar veterinärkliniker och djursjukhus som försäljningskanaler för sina produkter.

Vi behöver inga experter, bara sunt förnuft!

Lyckligtvis är det är inte alls svårt att räkna ut vad som är naturlig kost för hunden, det är bara att öppna ögonen och titta på vargen, vars liv och kostvanor är mycket noggrant studerade. När det gäller vargars kost finns det mycket oberoende och objektiv forskning och mycket god litteratur att ta del av. Därför kan vi, bara genom att använda helt vanligt sunt förnuft och helt utan hjälp av experter, få en glasklar bild av vad våra hundar ska äta för att uppnå god hälsa.

Jag är egentligen ingenting annat än en hundälskare, som utrustad med ett brinnande intresse gjort en lång resa: från vilselett torrfoderförespråkande zoobutiksbiträde, mot uppvaknande och insikt. Jag har genom åren samlat på mig lång erfarenhet och ett kontaktnät som innefattar många kloka och kunniga hundälskare runt om i världen. Det är min innerliga önskan att jag genom att förmedla min och andras ackumulerade erfarenhet och kunskap, ska kunna hjälpa till att ingjuta nog mod i hundägaren för att våga ta över ansvaret för hundens kost och därmed ge den ett långt och hälsosamt liv.

Och alltihop började med Poppe

Poppe 9 år

Poppe är min älskade borderterrier, som vid 5 års ålder var i så dåligt skick att han skulle avlivas. Det fanns inget mer att göra ansåg veterinärerna. Hans mage hade helt slutat fungera och han led. Då hade han sedan sex månaders ålder åkt in och ut på djursjukhus, fått allsköns diagnoser och behandlingar för sina magproblem och veterinärkostnaderna var uppe i löjligt höga summor. Jag minns med fasa hur han stod stilla mitt på golvet, med krökt rygg, i svåra smärtor. Han både bajsade och kräktes blod. Jag minns min sorg och förtvivlan: ”Ska det behöva sluta så här? Finns det verkligen inget mer att göra?”

Det var då jag i desperation bestämde mig för att trotsa alla veterinärråd, kasta bort alla svindyra specialfoder och istället börja experimentera med hemmagjord hundmat baserad på kött och grönsaker. Och vändningen kom ganska omedelbart. Bara på ett par dagar var Poppe en ny hund – kräkningarna upphörde, ingen mer blodig avföring, smärtorna försvann och han blev en glad och pigg hund igen.

När den långa kampen för Poppes hälsa var över, efter att ilskan och förtvivlan ebbat ut, vidtog en stark målmedvetenhet. Det var då jag bestämde mig för att göra allt jag kan för att hjälpa andra hundar till ett liv i hälsa och välmående.

Jag har aldrig tagit betalt av hundägare för min kostrådgivning och jag kommer heller aldrig att göra det. Många undrar varför? Svaret är enkelt: Jag tror på Karma.

Eller som Smokie sjöng på 70-talet:

“If you turn on to something good – pass it around”.
Varma hälsningar till alla hundar, och deras människor

Anne-Li

Jag vill rikta ett innerligt tack till Magnus:
 Utan dig som inspiratör, supporter och bollplank hade jag aldrig kommit dit jag är idag.
❤ forever